Hlavní obsah

Nová dálnice D8 otevřena. Premiér Sobotka však už říká, že možná zase zavře

 

Reklama

Česko má po třiceti letech zase celou dálnici. Spojí Prahu a německé Drážďany. Dnes ji slavnostně otevře i prezident Miloš Zeman.

Článek

D8 se stavěla celých 32 let a spojí Prahu a německé Drážďany. V posledním dokončovaném úseku stavbu provázely obrovské potíže s nestabilním svahem u Prackovic a právě kvůli nim nebude nakonec dálnice přece jen otevřena zcela kompletní.

Kvůli posunům ve svahu pod prackovickou estakádou se Ředitelství silnic a dálnic v pátek večer rozhodlo, že na zhruba dvou kilometrech pro jistotu omezí provoz jenom do dvou pruhů.

Po dopoledním slavnostním otevření bude D8 pro řidiče k dispozici v 18 hodin.

Situací kolem D8 se však bude už v pondělí zabývat vláda. Premiér Sobotka dokonce připustil, že by nová dopravní komunikace mohla být opět uzavřena.

Více ZDE: Obrázky z místa zmaru. Nová D8 se může zase zavřít, připustil premiér

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček však v reakci na slova premiéra uvedl, že mu není zřejmé, odkud čerpá předseda vlády informace. Podle hejtmana by mělo být omezení krátkodobé, avšak sám pak v dalších větách použil sousloví „několik týdnů".

Také ministr dopravy Dan Ťok na místě řekl, že si počká, s čím premiér na pondělní zasedání vlády přijde.

"Úsek je samozřejmě bezpečný. Já bych si nedovolil pustit občany na úsek, kde bych měl stín pochybnosti," řekl Ťok, podle něhož je situace jen reakcí na záasah stavbarů.

"Byla tam trysková injektáž a dával se tam beton. Prostě použijeme šetrnější metodu při stabilizaci. Normální je, že ta odezva do několika týdnů odezní a bude se moci jezdit," uvedl Ťok.

Reklama

Doporučované