Hlavní obsah

Pilný u Zemana: Vrstevníci si notovali. Shodli se na financích i kanále Dunaj-Odra-Labe

Prezident přijal náhradníka za Babiše: Co řekl Ivanu Pilnému?Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman odvolá Andreje Babiše z vlády ve středu. Obratem pak novým ministrem financí jmenuje Ivana Pilného.

Článek

Vládní krize, kterou odstartovala snaha premiéra a lídra ČSSD Bohuslava Sobotky zbavit se aférami zatíženého ministra financí Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, končí.

Prezident Miloš Zeman po dnech otálení - návrh měl na stole od 5. května - souhlasil, že Babiše odvolá.

A na jeho místo jmenuje poslance ANO Ivana Pilného.

Pilný zamířil v úterý v podvečer na Hrad, schůzku s hlavou státu označil za potěšující, rozhovor byl prý velmi přátelský. „Máme řadu shodných názorů na spoustu věcí. Což se u vrstevníků tak nějak stává," řekl dvaasedmdesátiletý Pilný.

Shodli se třeba v pohledu na ekoteroristy.

„Můj názor je ten, že Evropa se trochu zbláznila a snaží se dělat všechno proto, aby ztratila konkurenceschopnost. Ekologové, kteří se starají o přírodu, ti jsou v pořádku. Ale máme problémy se stavěním dopravní infrastruktury. Blokují nám to lidé, již tam nebydlí. Mluvili jsme i o tom, že pan prezident má krásný projekt s tím kanálem (jde o koridor Dunaj–Odra–Labe, pozn. red.). Když se podíváme na Děčínsko, tam nikdy nic nebylo, jsou tam nálety a my tam máme Naturu (Natura 2000, soustava chráněných území, pozn. red.), která nám blokuje, aby to vypadalo jako o kousek dál v Bad Schandau."

Jen prý na Šumavu mají oba trochu rozdílný názor, nejde ale o nic dramatického.

Mluvili o státním rozpočtu, který ještě připravoval Andrej Babiš, s návrhem Pilný souhlasí. Na dotaz redakce Seznam Zprávy řekl, že na Ministerstvu financí ani ve Finanční správě neplánuje personální změny.

Jmenování Pilného proběhne ve středu večer, těsně předtím Zeman odvolá Babiše.

Zemanův souhlas s ministerskou výměnou dnes ocenil premiér Sobotka. Řekl, že je rád, že nebude nutné podávat kompetenční žalobu, kterou chtěl použít v případě, že by Zeman nejednal „bez zbytečného odkladu", jak žádá ústava.

Záznam výbušné schůzky Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované