Hlavní obsah

Příští ministryně financí po schůzce u Zemana slíbila online daně do dvou let

Prezident Zeman přijímá v Lánech budoucí ministry Babišovy vlády.

 

Reklama

Kandidáti na ministry se postupně vystřídají v Lánech: prezident bude mluvit jen s těmi, kteří v Babišově vládě budou nováčky.

Článek

Kandidátka na ministryni financí Alena Schillerová (za ANO) dorazila po poledni na zámek do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Informoval o tom na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Později odpoledne by se Zeman měl setkat také s Lubomírem Metnarem navrženým na ministra vnitra. Prezident chce mluvit s kandidáty na vládní pozice o jejich prioritách v resortech.

„Mám pozitivní pocity z hodinové návštěvy u prezidenta,” řekla po schůzce Schillerová. Řekla, že se s Milošem Zemanem bavili například o rozpočtu.

Schillerová plánuje v úřadu zjednodušit daňový systém. „Pro mne je absolutní priorita online daňový úřad.” Chce ho spustit do dvou let. „Daňové přiznání budeme vyplňovat doma z obýváku.” Schillerová preferuje vyrovnaný státní rozpočet. Na otázku, jak to bude s jejími plány, když vláda nezíská důvěru, odpověděla ve smyslu, že i vláda bez důvěry už může začít pracovat.

Na otázku reportérky Seznam Zpráv, zda už z Bruselu dorazila zpráva OLAF o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, odpověděla, že zatím nikoliv. „A kdyby dorazila, hned bych ji zveřejnila.”

Zemanovy schůzky

Zeman oznámil, že se před jmenováním nového kabinetu setká s devíti politiky, kteří budou ve vládě nováčky. Chce se s nimi seznámit a mluvit s nimi o jejich záměrech na jednotlivých ministerstvech. Jednat nebude s pěticí ministrů ANO, kteří působili už v končící vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), zdůvodnil to tím, že je zná z dřívějška a je s jejich prací spokojený.

Menšinový kabinet hnutí ANO jmenuje Zeman 13. prosince. Původně zvažoval termín o dva dny později, nakonec ale vyšel vstříc Babišovi, který díky dřívějšímu jmenování stihne začátek summitu Evropské unie v Bruselu.

Reklama

Doporučované