Hlavní obsah

Miloš Zeman je v dobré psychické i fyzické kondici, řekl Chovanec po přijetí v Lánech

Milan Chovanec a Jan Hamáček po přijetí u prezidenta Zemana.

 

Reklama

Prezident pokračuje v povolebních konzultacích se stranami, které se dostaly do Sněmovny.

Článek

Miloš Zeman přivedl kdysi sociální demokraty do Strakovy akademie jako vítěze parlamentních voleb, v pondělí je už jako prezident přijímá coby poražené z říjnového klání. ČSSD propadla nejvíce z vládních stran a její představitelé zatím mluví o odchodu do opozice jako o jediné možnosti.

„Viděl jsem člověka vnímavého, v dobré psychické i fyzické kondici,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec po přijetí delegace ČSSD u Miloše Zemana.

Chovanec potvrdil, že se Jan Hamáček bude ucházet o post místopředsedy Sněmovny. „Pan prezident vzal na vědomí, dokonce myslím podpořil, aby se kolega Hamáček, protože to dělal dobře, znovu ucházel o tento post,“ řekl Chovanec. „Jsme připraveni hrát tvrdou opoziční roli, očekávám, že hlasování o důvěře Babišově vládě proběhne v lednu, my ji nepodpoříme.“

Sociální demokraté po tvrdé porážce ve volbách připravují sjezd své strany, Chovanec počítá s tím, že se uskuteční v únoru.

Babišova vláda

Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) se pokouší sestavit menšinovou vládu, pro kterou má svoje straníky a hledá odborníky. Podporu nebo toleranci jiných stran zatím závazně slíbenou nemá.

Lídr ČSSD v prohraných volbách Lubomír Zaorálek už dříve řekl, že sociální demokracie v žádném případě Babišovu vládu nepodpoří. „Ano, to platí,“ zopakoval po setkání s prezidentem Milan Chovanec.

Zeman postupně zve do Lán zástupce všech stran. Jako prvního přijal v závěru října představitele ANO a předsedu hnutí Andreje Babiše, kterého při té příležitosti pověřil jednáním o sestavení vlády. Zeman hovořil už se zástupci ODS, Pirátů, SPD a komunistů, čekají ho ještě schůzky s představiteli KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých.

Nejsilnější strana dosavadní Sněmovny, sociální demokracie, ve volbách obhajovala 20,45 procenta, ale získala jen 7,27 procenta hlasů, což znamenalo 15 mandátů. Strana směřuje k mimořádnému sjezdu, který by měl v únoru vybrat nové vedení. Ve Sněmovně chce podpořit připravený rozpočet na příští rok, ale jinak plnit roli opozice.

Reklama

Doporučované