Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet, na jednání přišel i prezident

Tisková konference po jednání vlády: Kabinet Andreje Babiše se shodl na návrhu státního rozpočtu pro příští rok.Video: ČTK

 

Reklama

Vláda se shodla na státním rozpočtu pro příští rok se schodkem 40 miliard korun. Podle zákonných pravidel musí návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září. Sněmovna bude o rozpočtu definitivně hlasovat v prosinci.

Článek

Vláda dnes za účasti prezidenta Miloše Zemana schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. To je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Prioritami rozpočtu jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, ke konci srpna rozpočet vykázal přebytek 14,8 miliardy korun.

Opozice návrhu vyčítá nízký podíl investic a vysoký deficit v době hospodářského růstu. Deficit nepovažuje za optimální ani Národní rozpočtová rada. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Na jednání byl i Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman přišel na zasedání Babišovy vlády, která schvalovala svůj návrh rozpočtu na příští rok.

O tom, že by se chtěl finálního jednání o státním rozpočtu zúčastnit, informoval Zeman Babiše na společné schůzce koncem srpna v Lánech.

Původně se měl rozpočet ve vládě schvalovat až 26. září, ale ministryně financí Alena Schillerová podle Babiše požádala, aby se dostal na program o týden dříve. Prezident dal přdem najevo, že je s návrhem je spokojen.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září. Sněmovna bude o rozpočtu definitivně hlasovat v prosinci.

Reklama

Související témata:

Doporučované