Hlavní obsah

Prezident s premiérem se podílí na rozpadu právního státu, tvrdí Kalousek

Podívejte se na rozhovor s Miroslavem Kalouskem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká hlava státu společně s předsedou vlády nerespektují některé ústavní zvyklosti a podílí se tak na postupném rozpadu právního státu, řekl Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Článek

Nedávné rozhodnutí prezidenta České republiky nejmenovat docenty Univerzity Karlovy – Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta – profesory, považuje Miroslav Kalousek za nerespektování právního pořádku. A to zejména poté, co univerzita uspěla u soudu, který Miloše Zemana k tomuto kroku vyzval.

Předseda poslaneckého klubu varoval, že v České republice dochází k vládě vůdců. Zdůraznil, že opozice je zodpovědná tyto změny pojmenovávat, jednotně se podílet v postupu proti porušování principů právního státu a nabádat voliče k účasti ve volbách.

Miroslav Kalousek v rozhovoru také zmínil důvody stoupající popularity Andreje Babiše: „V České republice je velká poptávka po spasiteli. Po někom, kdo zařídí, že ‚bude líp‘.“

„Když vláda řekne, že se o vás postará, tak byste se měl začít bát,“ dodal předseda poslaneckého klubu.

„Vláda se má starat o jednoduché a transparentní prostředí, aby ponechala maximální svobodu každému jednotlivci v rámci pravidel, které parlament rozhodne,“ popsal Kalousek úlohu výkonné moci v České republice.

Jaké konkrétní věci se snaží učinit opozice, aby reagovala na současnou situaci, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované