Hlavní obsah

Prezident se schoval za cizí záda, říká exporadce Šarapatka

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman s mluvčím Hradu Jiřím Ovčáčkem.

Reklama

Ten papír za pár haléřů má ve skutečnosti cenu zlata, říká bývalý vládní poradce Zdeněk Šarapatka. Mrzí ho prý jediné: „Že se tu za zbabělce musel omluvit stát.“

Článek

Trvalo to téměř tři roky, ale nakonec bývalý poradce premiéra a nyní radní České televize Zdeněk Šarapatka uspěl. V pátek během dne mu přišla od Ministerstva financí omluva za to, co o něm podle soudu nepravdivě řekl v televizi Barrandov prezident Miloš Zeman.

Dopis s omluvou Zdeňkovi Šarapatkovi dorazil jen několik dní poté, co mu ji definitivně přiřkl Nejvyšší soud.

Ten totiž zamítl dovolání Ministerstva financí, které se za hlavu státu omluvit odmítalo. Soud tak mimo jiné potvrdil verdikt, že prezident Zeman nemluvil pravdu, když o členovi svého někdejšího sboru poradců na Úřadu vlády (Miloš Zeman byl premiérem v letech 1998-2002) uvedl, že ho vyhodil pro neschopnost.

Už vám omluva přišla. Jak si jí ceníte?

Ten papír za pár haléřů má ve skutečnosti cenu zlata. Jako cenný důkaz pro každého občana, že prezident jeho země je prachobyčejný lhář, který se schovává za cizími zády. Mrzí mě jediné, že se tu za zbabělce musel omluvit stát.

Co říkáte tomu, že dopis s omluvou podepsal mluvčí Ministerstva financí.

Aby se s tím nespojila paní ministryně financí (Alena) Schillerová, respektive hnutí ANO, nechali to podepsat úředníkovi. To je evidentní. Já bych očekával, že to podepíše ústřední orgán státní správy. V tomto případě právě paní ministryně Schillerová. Jsem realista a tak vnímám, že to je nepatrné gesto směrem k Hradu a k prezidentu Zemanovi. Samozřejmě je to nedůstojné. Vypovídá to něco o tom úřadu.

Foto: Ministerstvo financí ČR, Seznam Zprávy

Ministerstvo financí zveřejnilo omluvu na svém webu.

Proč se podle vás ministerstvo neomluvilo rovnou a případ dotáhlo až k Nejvyššímu soudu?

Já vím, že jednou právnička ministerstva u jednoho soudního stání říkala, že konkrétní věci musí konzultovat s právníkem Kanceláře prezidenta republiky. Oni s ním asi řešili všechno. Společně asi zkoušeli tu věc oddálit.

Kolik jste v tomto sporu zaplatil za právní služby?

To se radši zeptejte advokáta.

A byly to aspoň desetitisíce nebo více?

To samozřejmě nebudou desítky tisíc, protože na tom případu s doktorem (Arturem) Ostrým spolupracovala ještě paní Klára Wagner, která je odbornicí na takto komplikované žaloby. Takže to zdaleka nejsou desetitisíce, to jsou statisíce.

Ale konkrétní částku ještě nevíte?

Já ji opravdu nemám.

Byl jste v kontaktu také s Terezií Kaslovou, která se rovněž soudí o omluvu kvůli dalšímu pravomocně nepravdivému výroku prezidenta Zemana? (Miloš Zeman řekl, že dědeček paní Kaslové - novinář Ferdinand Peroutka - napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman - pozn. red.).

Slíbili jsme si, že se potkáme. Vzájemně jsme se morálně podporovali v té věci. Odborně ne, to bylo na našich advokátech.

Jak podle vás její případ dopadne?

Podle mě dopadne stejně. Jednu komplikaci, kterou vidím, že ona nežaluje pouze tu pověstnou lež o článku, ale i další výroky prezidenta (soudy řekly, že se za ně stát Kaslové omlouvat nemusí) - a to může částečně rozhodování zkomplikovat.

Budou mít, myslíte, tyto případy nějaký vliv na prezidenta Zemana?

Vůbec ne. Oni jsou nepoučitelní. O Miloši Zemanovi máme jen kusé zprávy, občas ho vidíme vystoupit, nevíme, jak je to s jeho zdravotním stavem. Já si myslím, že to je člověk, který je plně v rukou svého okolí v prezidentské kanceláři. Jeho činy a vystupování odpovídají nějakému skleníkovému prostředí, které mu tam vytváří ten hradní ansámbl. Nebude poučen. Já ho znám řadu let.

Od té doby, co prezident Zeman pronesl ten výrok v TV Barrandov, byla nějaká jednání mezi vámi a Hradem? Třeba o tom, že by se ta věc vyřešila mimosoudně?

Ne, vůbec ne. Žádná jednání neproběhla. Já bych na to stejně ani nepřistoupil. Nešťastníci typu pana (Jiřího) Ovčáčka (mluvčího prezidenta) občas vyplodí nějakou jedovatou slinu. Nakonec i ta neschopnost uznat porážku v této kauze, kdy tento úředník, který si asi myslí, že je viceprezidentem republiky, řekne, že to je Pyrrhovo vítězství. Co na to říct? Už na tom vidíte, že tam žádná komunikace probíhat nemohla.

Reklama

Doporučované