Hlavní obsah

Prezident si dal na abolici pro Babiše den. Postoj oznámí z obrazovky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident před dvěma měsíci avizoval abolici v kauze Čapí hnízdo. Poté, co je Andrej Babiš znovu v případu obviněn, se čeká, jak se hlava státu zachová.

Článek

Premiér Andrej Babiš je od středy po verdiktu nejvyššího státního zástupce znovu trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo, avšak vše může změnit avizovaná abolice od prezidenta Miloše Zemana.

Ten na přelomu září a října v televizi Barrandov uvedl, že do případu, v němž se vyšetřuje podezření z 50milionového dotačního podvodu, zasáhne ve chvíli, kdy bude řízení proti Babišovi obnoveno.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Seznamu řekl, že Miloš Zeman svůj postoj ohledně abolice oznámí až ve čtvrtek večer v obvyklém rozhovoru pro TV Barrandov.

„Dnes nic nezazní,” uvedl ve středu pro Seznam prezidentův mluvčí.

Trestní stíhání Andreje Babiše, jeho manželky, švagra, dcery a dvou manažerů Agrofertu zastavil dozorující žalobce pražského státního zastupitelství Jaroslav Šaroch. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však jeho rozhodnutí přezkoumal a ve středu oznámil výsledek, k němuž dospěl.

Stíhání Andreje Babiše a manažerky Jany Mayerové bude podle něho pokračovat, u zbývajících osob je stíhání zastaveno.

Prezident promluvil o možnosti udělit v této kauze abolici právě poté, co bylo na konci srpna stíhání zastaveno a Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že rozhodnutí pražských žalobců prozkoumá.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Zeman krátce poté, co pražský žalobce Jaroslav Šaroch případ zastavil.

„Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ slíbil prezident ještě právě z obrazovky TV Barrandov.

Andrej Babiš bezprostředně na to uvedl, že vyjádření prezidenta k abolici je zbytečné. „Myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není to namístě,” napsal tehdy na svůj Twitter.

K tomu, aby abolice vešla v platnost, je podle ústavy nutný spolupodpis premiéra či jím pověřeného člena vlády.

Reklama

Doporučované