Hlavní obsah
Online

Zahrádky zřejmě od 17. května. Volnočasové aktivity dětí s čestným prohlášením

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda dnes schválila otevření 2. stupně základních škol v Královehradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a Praze. Otevřou se tady také mateřské školky, a to bez testů.

- Další pondělí (10. května) se definitivně otevřou všechny maloobchody. Detaily ZDE.

- Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR se do očkování chce zapojit 86 procent podniků. Ještě v lednu průzkum ukazoval pouze na 36 procent. Data o očkování v Česku ZDE.

- V Česku ve středu přibylo 2483 potvrzených případů. Oproti stejnému dni minulého týdne to bylo téměř o 16 procent méně. V nemocnicích bylo ve středu poprvé od poloviny října méně než 3000 pacientů s prokázaným covidem. V těžkém stavu je 622 hospitalizovaných, což je nejméně od 20. prosince. Podrobnosti ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Asociace hotelů a restaurací je připravena se kvůli omezením obrátit na soud

    Asociace hotelů a restaurací ČR je připravena obrátit se kvůli vládním omezením na Nejvyšší správní soud, považuje je za diskriminační. Jejich znění navíc podle ní nejsou v souladu se zákonem. „V představeném plánu rozvolňování asociaci nejvíce vadí kapacitní limit pro ubytovací zařízení na 25 procent,“ řekl dnes prezident asociace Václav Stárek. Ta ve středu vyzvala Ministerstvo zdravotnictví k úpravě opatření a zahájení jednání o podmínkách obnovení provozu ve stravovacích a ubytovacích službách. Řešení od resortu očekává nejpozději do pondělí. Ministr průmyslu a obchodu Havlíček dnes po mimořádném jednání vlády uvedl, že uvolňování podnikatelských činností bude pokračovat podle představeného plánu, přestože kabinet dnes například diskutoval o dřívějším otevření zahrádek restaurací. „Naše stanovisko dále trvá,“ řekl dnes Stárek. Podle šesti balíčků rozvolňování by se venkovní prostory stravovacích zařízení a hotely na čtvrtinu kapacity mohly otevřít v rámci čtvrtého balíčku. Počítá se s tím nejdříve od 17. května za předpokladu, že počet nakažených za sedm dní klesne pod 75 nad 100 000 obyvatel. Počet pozitivních případů nemoci covid-19 v ČR nyní činí 146 na 100 000 lidí.

  • Vláda projedná v pondělí podmínky pro povolení volnočasových aktivit dětí

    O pravidlech pro volnočasové aktivity dětí by měla v pondělí jednat vláda, řekl ministr školství Plaga. V pátek o tom bude jednat i s hlavní hygieničkou. Sportovní tréninky dětí a mládeže jsou již povolené, od pondělí se rozšíří až na dvacetičlenné skupiny v šesti krajích a Praze. Nutný bude negativní test nebo potvrzení rodiče, že se dítě testuje ve škole. Ministr zdravotnictví Arenberger nechtěl výsledky jednání s hlavní hygieničkou předjímat. Zásadní podle něj bude, jestli jde o venkovní aktivity, nebo kroužky uvnitř. „Pokud se jedná třeba o skautské aktivity, které probíhají venku, tak určitě tam nebude žádná bariéra v tom, aby to bylo ve stejném režimu jako třeba sportovní aktivity nějakého organizovaného amatérského sportu,“ upřesnil.

    Skauti neskrývali nepochopení pro vládní kroky:

  • Sportování dětí jen s čestným prohlášením rodiče

    Pro potřeby využívání služeb a především sportování dětí bude možné využívat čestné prohlášení rodiče o tom, že dítě v posledních 72 hodinách absolvovalo antigenní test. „Pokud to dítě je zrovna v rotaci v prezenční výuce a je testováno, tak stačí, když rodiče v tom klubu, kam bude chodit na sportovní volnočasovou aktivitu, doloží čestné prohlášení,“ řekl Plaga.

    Apeloval na rodiče, aby institut čestného prohlášení nezneužívali. „Následky jsou pak podle zákona a byl bych nerad, aby k tomu docházelo. Ale myslím, že to uleví školám a je tu namístě důvěra k rodičům ve vztahu ke sportování jejich dětí,“ řekl ministr.

  • Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR: Vláda rozhoduje podle Facebooku

  • Po otevření obchodů budou dál platit povinné rozestupy a roušky

    Po otevření obchodů 10. května by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

    V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Podle Havlíčka zůstává uzavřena čtvrtina prodejen.

  • Školám testy vydrží do další dodávky, ubezpečil Plaga

    Ministr školství Plaga řekl, že po úpravě testovacího schématu od pondělí by měly testy školám stačit do 17. května, kdy má dorazit první část dodávky z nového tendru. Objednávka však má tvořit klíčovou část nových zásob. „Pokud by se to nepodařilo ani opakovaně vytendrovat, máme pojistku v pandemickém zákoně,“ řekl. „Školy či zřizovatelé by podle ní mohly testy nakupovat samy a dostávat kompenzaci ze státního rozpočtu,“ vysvětlil.

    Kvůli testům čelí vláda kritice ODS:

  • Výjimku jako fotbal dostane i kultura, tvrdí Arenberger

    Ministr zdravotnictví Arenberger ke kontroverznímu rozhodnutí o fotbalu řekl: „Toto rozhodnutí je plně v gesci hlavní hygieničky a jejích spolupracovníků, pro mě to byla nová záležitost. Byli jsme ujištěni, že výjimky tohoto typu se poskytují po celou dobu pandemie. Stejně jako u sportovních akcí se budou postupně poskytovat i výjimky pro kulturní akce, třeba Pražské jaro. Jednáme se sportovci i představiteli kultury.“

    Zatím se otevřou muzea v sedmi krajích:

  • Diváci mohou na fotbal, všechny děti do škol nikoliv. „Nešťastné,“ řekl Plaga

    Ministr školství Plaga se vyjádřil ke kritizovanému rozhodnutí pustit část diváků na fotbal, ačkoliv nejsou otevřené všechny školy. Právě otevření škol přitom vláda dlouhodobě vydává za svou prioritu. „Z pohledu Ministerstva školství bych se zdržel komentáře. Když jsem se dozvěděl o tomto rozhodnutí hlavní hygieničky, nebyl jsem nadšený. Považuji to za nešťastné, a to jsem hodně diplomatický,“ řekl.

    K tématu „vzdělávání jako priorita“ čtěte komentář Seznam Zpráv:

  • Zavřené obchody v nákupních centrech? Nemůžeme šmahem otevřít vše, řekl Havlíček

    Proč nemohou v nákupních centrech otevřít všechny obchody, když část z nich funguje? „Ne všichni v supermarketech opatření dodržují, ale důvod, že někdo něco nedodržuje, neznamená, že to uvolníme všem ostatním. Můžeme udělat opatření ve smyslu, že kdo nedodržuje podmínky, nedostane podporu, nebo budou uplatněny sankce. Ale nemůžeme říct, že někteří to nedodržují, tak to pojďme šmahem otevřít,“ okomentoval věc ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

    Takzvanému rozvolňování se v komentáři pro Seznam Zprávy věnuje Miroslav Singer, ekonom, bývalý guvernér ČNB:

  • Střední školy se otevřou nejdříve v polovině května, řekl Plaga

    Ministr školství Plaga odpovídal na dotaz Seznam Zpráv, proč se nikde nezmiňuje otevírání středních škol. „Teoretická výuka SŠ je v balíčku číslo čtyři, která byla původně vázaná k incidenci 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pokud bych měl říct přibližný termín, tak nejdříve 17. května,“ upřesnil.

  • V sedmi krajích otevřou i dětské skupiny

    V sedmi krajích, kde se otevřou druhé stupně ZŠ a mateřské školy, začnou fungovat i dětské skupiny, tedy různé kroužky.

  • Roušky stačí naočkovaným venku jen při bližším kontaktu, řekl Arenberger

    Mají naočkovaní lidé nosit roušky? „V USA tento týden bylo uvolněno nošení roušek na veřejnosti u očkovaných, ale v USA jsou naočkované dvě třetiny populace,“ uvedl Arenberger. „Kdybychom u nás čekali s takovým rozhodnutím, mělo by to být na konci prázdnin. Pokud jsou zachovány všechny parametry tak, jak je to z epidemiologického hlediska únosné, tak roušky se mohou používat jenom při bližším kontaktu s osobami v zastavěné části měst.“

    Odpovídal i na dotaz týkající se pálení čarodějnic: „Nezbývá než apelovat na to, abychom byli rozumní a co jsme se naučili za poslední rok, dodržovali. Všichni chceme otevírat školy, byla by škoda, abychom si to pokazili jednorázovou akcí.“

  • Hospodské zahrádky se otevřou nejdřív 17. května

    Kdy se otevřou hospodské zahrádky? „Řešili jsme to na vládě, padala celá řada argumentů. Nakonec převážil názor neměnit stávající schéma,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Havlíček. „Je pravda, že u výdejních okének se hromadí lidé, ale to, že se tam nedodržují opatření, by neměl být důvodem pro to, abychom uvolnili zahrádky. I s ohledem na to, že jsme jasně stanovili, že prioritou jsou školy, a dostali bychom se do situace, kdy otevíráme restaurace dřív než další stupně škol, držíme termín 17. května,“ dodal.

  • Firmy budou testovat i v červnu, uvedl Havlíček

    „Současně jsme se dnes shodli na tom, že testování ve firmách bude pokračovat i po 30. květnu, a to ještě v měsíci červnu. Zatím jsme nerozhodli, jestli bude pokračovat dále,“ dodal Havlíček.

    Konečné usnesení kabinet podle Havlíčka vydá v pondělí, už dnes chtěl ale firmy o pokračujícím testování informovat, aby si mohly zajistit testy, uvedl. Svaz průmyslu a dopravy ČR opakovaně vládní představitele vyzýval k tomu, aby předložili scénář testování. Kromě toho, jak bude pokračovat, chtějí po ministerstvu zdravotnictví upřesnění, jaké testy na základě kvality a citlivosti by se měly používat. Vláda by podle svazu měla také dokončit diskusi k případnému přechodu na PCR testování.

    Tématu se Seznam Zprávy věnují v aktuálním textu:

  • Obchody otevřou 10. května bez ohledu na počet nakažených, řekl Havlíček

    Třetího května se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřou již avizované služby – kadeřniíctví, masáže a další takzvané služby tělové. Obchody se zatím neotevřou. Třetího května se měly obchody otevřít, pokud by incidence nákazy činila 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Momentálně počet potvrzených případů nemoci covid-19 v ČR činí 146 na 100 000 lidí. „S vysokovu dávkou pravděpodobnosti toho čísla nedosáhneme v pondělí. Chceme dodržet, co jsme řekli, protože poradenská skupina MESeS nedoporučila v pondělí maloobchod ještě otevřít a doporučila posunout o týden, což jsme akceptovali. Dohodli jsme se, že obchody budou definitivně otevřeny 10. května, nehledě na to, jakým způsobem bude incidence klesat,“ řekl Havlíček.

    Prezident Hospodářské komory ČR k aktuální informaci o otevření obchodů:

  • Testování ve školách: první stupeň jednou týdně, druhý dvakrát

    „Státní hmotné rezervy uvolní 185 tisíc testů pro školy, zároveň jsme rozhodli, že od 3. května bude testování ve školách v jiném režimu. Personál se bude testovat jednou týdně antigenními testy, navrátivší se druhé stupně ZŠ dvakrát týdně, první stupně jednou týdně,“ upřesnil Plaga.

    Ve školách se dosud testovalo dvakrát týdně antigenními testy, jejichž výsledek se zjistí do 15 minut. Jako alternativu si školy mohly zajistit jednou týdně PCR testování, které je dražší a jeho výsledky bývají k dispozici až další den, protože se vyhodnocují v laboratoři. Na rozdíl od antigenních testů ale odborníci hodnotí PCR testy jako přesnější.

  • Plaga: 10. května se otevřou druhé stupně a školky ve zbytku republiky

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dodal, že ve školkách se děti nebudou testovat a nebudou muset nosit roušky. „K 10. květnu dojde k otevření zbytku MŠ a 2. stupňů ZŠ rotačně ve zbývajících krajích. Kdyby v nějakém okrese byla situace vyhodnocena jako riziková, hygienik má možnost lokálního zásahu,“ dodal Plaga.

    Jinak vláda počítá rovněž s návratem všech studentů vysokých škol k praktické výuce. Dosud je na vysokých školách povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

  • Druhé stupně a školky otevřou v sedmi krajích, potvrdil Arenberger

    Po jednání vlády nyní ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) potvrdil, že v sedmi krajích se v pondělí rotačně otevřou druhé stupně základních škol a také mateřských škol. „Jde o Karlovarský, Královéhradecký, Plzeňský, Středočeský, Liberecký, Pardubický kraj a o Prahu,“ řekl Arenberger.

    Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií.

Reklama

Hlavní zprávy