Hlavní obsah

„Prezidentův stav je stabilizovaný. Komunikuji s kancléřem,“ říká šéf Sněmovny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček chce pro ANO opět vyjednat funkci šéfa dolní komory.

Reklama

Předseda dosluhující Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nemocný prezident oproti zvyklostem zatím nesvolal ustavující schůzi nových poslanců.

Článek

Jeden z nejvýše postavených ústavních činitelů Radek Vondráček (ANO) bude při vyjednávání o novém vedení Poslanecké sněmovny prosazovat, aby jeho hnutí opět získalo funkci předsedy dolní komory. Argumentuje tím, že ANO má nejpočetnější poslanecký klub.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy rovněž uvedl, že kvůli prezidentově hospitalizaci není jasné, kdy se noví poslanci poprvé sejdou. „Trošku jsem předpokládal, že schůzka mezi prezidentem a premiérem bude tuto středu. Jenže nebude. Minule prezident vyhlašoval ustavující schůzi s předstihem, teď mu v tom zdravotní stav brání a potřebuje se léčit,“ pronesl místopředseda ANO.

Uvedl také, že premiér Andrej Babiš by v prezidentských volbách patřil k hlavním favoritům. „Dávalo by to smysl,“ dodal k Babišově případné kandidatuře na funkci hlavy státu.

Šachový risk vyšel

Jak s odstupem pár dnů hodnotíte výsledek voleb z hlediska ANO?

Přetahujeme se v mediálních vyjádřeních o to, kdo vlastně vyhrál volby. Na mandáty jsme získali nejvíc my. Jenže ne každé vítězství je veselé, protože víme, že ty počty nevychází a nedostává se nám koaličních partnerů. Co se týká čistě klubu ANO, máme nečekaně početný poslanecký klub, to bych vyzdvihl.

Na vládní koalici to ale nestačí.

Projekt pětikoalice byl riskantní a šachový, ale vyšlo jim to. Na poslední chvilku přilákali nerozhodnuté voliče, což rozhodlo.

Nebylo strategicky chybné, že jste se zaměřili primárně na koalici PirSTAN?

Ono to tak bývá, že když se dva hádají, třetí se směje. Spolu vydělalo na tom, že se stalo alternativou lidem, kterým vadil střet ANO s PirSTANem. Piráti se Starosty byli ještě před nedávnem v preferencích na 30 procentech, v důsledku kampaně ale spadli na volební výsledek. Myslím si ale, že ještě víc než my Piráty zařízlo hnutí STAN, které Piráty vykroužkovalo.

Takové oslabení Pirátů na úkor Starostů jste nečekal?

V takové míře to nečekal nikdo. Starostové sice tvrdí, jak je jim to teď líto, jsem ale přesvědčený, že šlo o kalkul. Na sociálních sítích bylo před volbami patrné, jak Starostové propagují kroužkování a své kandidáty. Fakt jsem zvědavý, jak spolu budou schopní vycházet. Já velmi dobře vycházel ve vedení Sněmovny s Vojtou Pikalem, který se vůbec nedostal.

Budete mít zájem pokračovat ve vedení Poslanecké sněmovny, nebo jste smířený s řadovým mandátem?

Máme největší poslanecký klub ve Sněmovně, koalice nevytvořily společné kluby. Jejich ultimativní podmínky o tom, na co můžeme a nemůžeme dosáhnout, to zírám. Pokud si říkají demokratické strany, měly by se tak i chovat. Odporovalo by zvyklostem, kdyby měly obsazené tři ze čtyř nejvyšších ústavních míst - předsedu vlády, předsedu Senátu i Sněmovny. I vzhledem k tomu, že máme největší poslanecký klub 72 mandátů oproti druhé ODS s 34 křesly, má logiku, aby ANO vedlo Poslaneckou sněmovnu.

Chtěl byste funkci pro sebe?

Nemluvím o sobě. Jako první jsem řekl, že předsedou Sněmovny by mohl být Andrej Babiš, což on odmítl. Budeme mít jednání poslaneckého klubu a budeme se o Sněmovně bavit o celém jejím vedení. Myslím, že ustavující schůze Sněmovny má teď přednost před jednáním o vládě.

Kancléř mě informuje

Kdy bude ustavující schůze Sněmovny, kterou svolává prezident? Říkal jste, že jste hovořil s kancléřem Vratislavem Mynářem, řekl vám, kdy prezident tento akt plánuje?

To mi nemůže vzkazovat kancléř. Máme z minula zkušenosti, že pan prezident svolával ustavující schůzi až těsně před uplynutím lhůty 30 dnů - aby zchladly kampaňové emoce a něco se domluvilo. Kdyby schůzi nevyhlásil, automaticky se poslanci sejdou po 30 dnech po volbách.

Máte od nemocného prezidenta informaci, kdy svolá Sněmovnu?

Trošku jsem předpokládal, že schůzka mezi prezidentem a premiérem bude tuto středu. Jenže nebude. Minule prezident vyhlašoval ustavující schůzi s předstihem, teď mu v tom zdravotní stav brání a potřebuje se léčit. Přeji mu, aby se uzdravil a bylo mu lépe.

Uvedl jste, že máte informace o tom, že prezidentův stav je stabilizovaný. Tuto informaci máte od kancléře Mynáře? Nebo od premiéra Babiše?

Komunikuji s panem kancléřem.

Víte přesně, co prezidentovi je?

Konkrétní diagnózu neznám.

Prezidenta jste od září, kdy mu propukly zdravotní potíže, osobně viděl?

Ne, od té doby jsme se neviděli.

Stará sestava Sněmovny působí až do 20. října. Plánujete do té doby svolat poslance ke schůzi, která by mohla hlasovat o článku 66 Ústavy o odejmutí prezidentských pravomocí?

Nechci dělat nic, co by se vymykalo z našich ústavních zvyklostí. Nestalo se u nás, aby stará Sněmovna zasedala i po volbách. Řekl bych, že v průběhu pár dnů budeme o prezidentovi vědět víc.

Nemáte obavu, že v důsledku Zemanovy nemoci nastane ústavní krize?

Když budeme ve Sněmovně spolu mluvit a jednat, ústavní krize nepřijde. Když se v nové Sněmovně domluvíme, vyhneme se problémům.

Kdyby ale hospitalizace prezidenta pokračovala v řádu dalších týdnů, ani pak nebude podle vás na stole varianta jednat o odebrání pravomocí Miloše Zemana?

Pan prezident je teď v nejlepší péči a varianta, že bude schopen svůj úřad dále vykonávat, je stejně pravděpodobná. Máme čas do začátku listopadu, kdy se nejpozději může konat ustavující schůze Sněmovny. Do té doby se musíme domluvit, jak v dolní komoře budeme všichni fungovat.

Vám nevadí, že veřejnost netuší, jaká je diagnóza prezidenta Zemana? Proč prostě prezidentská kancelář nedodá informace?

V tuto chvíli nevím, co je lepší. Samozřejmě ideální stav by byl, kdyby veřejnost měla informace od začátku. Respektuji pozici prezidenta, že nechtěl svůj zdravotní stav ventilovat na veřejnost. Kdybychom diagnózu znali, neustále by se zase spekulovalo nad zdravím prezidenta, vyjadřovali by se k tomu různí rádoby odborníci. Počkejme pár dnů, přál bych si to slyšet přímo z úst pana prezidenta, kdyby měl možnost nějak vystoupit.

Nemohou představitelé prezidentské kanceláře v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým situace při vyjednávání o nové vládě zneužít, když nikdo pořádně neví, co se ve skutečnosti děje?

Prezident je klíčová postava na Hradě, doufám, že v úřadu bude moci pokračovat, a to takovým způsobem, že veřejnost si bude jistá, že je vše v pořádku. Opravdu mu přeju zdraví.

Babiš for president

Uvítal jste, že premiér Andrej Babiš nedodržel předvolební proklamaci a dle svých slov chce pokračovat ve Sněmovně?

Určitě, jsem rád, že jsme ho přesvědčili, o to víc za situace, kdy je naše Sněmovna uspořádána velmi středopravě až nevyváženě. Role poslaneckého klubu ANO bude velká, pan předseda Babiš je silná persona s velkou voličskou podporou, viděl jsem to v kampani na náměstích. Těch 1,5 milionu hlasů pro ANO jsme získali zejména díky němu, je to pro nás silný hráč.

Řešili jste na předsednictvu ve volbách otázku jeho prezidentské kandidatury?

Neřešili jsme to.

Byl by podle vás pro něho v prezidentských volbách prostor?

To v každém případě, určitě by patřil k favoritům a dávalo by to smysl.

Premiér uvedl, že bude chtít jednat se stranami koalice Spolu. Nabídnete jim post premiéra a přijalo by ANO roli menší strany ve vládní koalici?

To je strategie, o které se budeme radit, a nemohu nyní o ní mluvit. Nemůžeme to našim partnerům vzkazovat přes média, to bychom si to celé zabili.

Reklama

Doporučované