Hlavní obsah

Babiš jde do střetu se Zemanem. V pondělí pošle seznam ministrů i s nechtěným mužem

Ve studiu Seznamu o případu Poche s Václavem Dolejším.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman přijme další kandidáty do Babišovy vlády v pondělí, bude mezi mini i Taťána Malá, která je navržena na Ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Prezident Zeman jmenuje Babišovu vládu „v úterý, nebo ve středu“. Řekl to v rozhovoru pro deník Blesk, který byl vysílán živě z Lán.

Na seznamu ministrů, který mu premiér Andrej Babiš předložil, přitom kontroverzní jméno europoslance Miroslava Pocheho nebylo. Zeman řekl, že kolonka pro ministra zahraničí byla prázdná.

Premiér Andrej Babiš vzápětí reagoval. Prohlásil, že oficiální seznam ministrů doručí prezidentovi v pondělí a Poche na seznamu bude. Pokud by tak Babiš neučinil, považovala by to ČSSD za porušení koaliční dohody.

Kolem Pocheho se vede největší kontroverze mezi Zemanem, který ho odmítá jmenovat, a ČSSD, jež ho vybrala jako kandidáta na šéfa diplomacie.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už ale připustil, že by dočasně mohl Ministerstvo zahraničních věcí vést sám, souběžně s Ministerstvem vnitra, které mu podle koaliční dohody mezi ANO a ČSSD připadne.

Další jméno pro příští vládu, Taťánu Malou jako budoucí ministryni spravedlnosti, vyslechne prezident v pondělí. „Zatím ji znám pouze podle životopisu, v pondělí ji poznám při osobním pohovoru,” uvedl Zeman.

Malá je terčem kritiky kvůli svým výrokům, že by Babišovo stíhání v případu Čapí hnízdo mohlo počkat, až skončí jeho vládní mandát, ale také kvůli svému vzdělání. Vystudovala totiž bratislavskou Panevropskou univerzitu, která v Česku nedostala akreditaci a jejíž vzdělání neuznává ani Advokátní komora. Malá tak bude první ministryní spravedlnosti bez českého právního vzdělání.

Zeman zopakoval, že s výjimkou Pocheho nebude Babišovi do složení vlády mluvit. „Je to jeho odpovědnost.“

Pokud by vláda ANO-ČSSD tolerovaná komunisty nezískala důvěru, považuje prezident předčasné volby stále jen za „technické řešení”. „Kdyby byly vyčerpány všechny jiné možnosti, tak ano,” řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované