Hlavní obsah

Prezident Zeman je ve skvělé formě, uvedl po obědě s ním Babiš

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou.

Reklama

Prezident Miloš Zeman je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve skvělé formě, přibral šest kilo a těší ho, že se mu vrátila dvojitá brada. Předseda vlády to dnes řekl novinářům při odjezdu z tradičního novoročního oběda, na kterém poprvé politiky doprovodily kromě manželek i děti.

Článek

Oběd Babiš popsal jako příjemný a rodinný. S hlavou státu se premiér domluvil, že s rodinou přijede v létě do Lánské obory.

„Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,” řekl Babiš. V říjnu byl Zeman po čtyři dny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nemocnice poté na svém webu uvedla, že se v ní prezident léčil a i po jejím opuštění léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Hrad hospitalizaci označil za rekondiční pobyt.

Řeč přišla i na Solejmáního

Kromě toho Babiš řekl, že se Zemanem probíral i zahraniční politiku. Evropa by podle něj měla vyzvat Spojené státy a Írán, aby neeskalovaly situaci po smrti íránského generála Kásima Solejmáního. Premiér se na tom s prezidentem shodl.

„S panem prezidentem jsem probíral i celkově zahraniční věci. Shodli jsme se v tom, že Evropa by měla vyzvat i Spojené státy i Írán, aby situace neeskalovala, že bychom se měli více angažovat jako Evropané. Samozřejmě i situace v Libyi je složitá, takže v tomhle směru bychom měli se snažit být aktivní a zapojit se do této situace,” řekl Babiš.

Zúčastnila se i rodina

Předseda vlády se dnešního oběda zúčastnil s manželkou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem, prezidenta doprovodily choť Ivana a dcera Kateřina.

Premiér byl podle svých slov překvapený, že jeho děti možnost zúčastnit se novoročního oběda hned přijaly. „Já si myslel, že spíš z toho budou mít nějakou trému. Také jsme se domluvili, že někdy v létě přijdeme zase celá rodina. Navštívíme oboru, pan prezident nám ji ukáže, je tady 2000 zvířat,” řekl Babiš.

Při uvítání se premiér a členové jeho rodiny zapsali do pamětní knihy lánského zámku. Úvodní setkání se konalo za přítomnosti médií. Dámy od pánů dostaly květiny. „Nemáme žádné problémy, a proto se můžeme usmívat,” poznamenal prezident Zeman při společném fotografování.

Novoroční setkání prezidenta a předsedy vlády je letitou tradicí. Zeman s Babišem se společně s manželkami setkali při této příležitosti poprvé před dvěma lety. Zpravidla mluví o společenských záležitostech nebo o plánech na nadcházející rok, obvykle se ale dotknou i aktuální politické agendy. Letos mluvili o konfliktu mezi USA a Íránem, výsledku loňského státního rozpočtu, efektivitě justice či délce stavebního řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované