Hlavní obsah

Prezident Zeman míří do města, kde se obchoduje s chudobou

Občané z hornické obce se dnes dočkají setkání s hlavou státu.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bílina v Ústeckém kraji, kde žije necelých 15 tisíc obyvatel, je jedním z míst, které si v rámci své návštěvy severních Čech vybral prezident Miloš Zeman k setkání s místními občany. Hlavním problémem je tady podle místních obchodování s chudobou.

Článek

Jak se žije v obci, která se dlouhodobě potýká s vyšší nezaměstnaností a zároveň má i dvě sociálně vyloučené lokality?

„Pro nás je to i otázka obchodování s chudobou, protože v poslední době tu máme příliv sociálně slabších občanů, kteří komplikují život místních, již tady v Bílině žijí delší dobu. Dá se říct, že je to problém, který řeší celý Ústecký kraj,” říká tajemník Bíliny Ladislav Kvěch.

Zatímco části občanů vadí svět „tam na periférii”, jiní jsou smířlivější a poukazují na to, že ne všichni obyvatelé dvou vyloučených lokalit jsou stejní. Pozitivně pak mnozí hodnotí hospodaření obce, která není v dluzích a snaží se investovat.

„V současné době je náš roční rozpočet 320 až 330 milionů. Jsme jedno z mála měst, které je bez úvěrů, takže hospodaření je hodnoceno kladně,” dodává tajemník Ladislav Kvěch.

Aktuálně tu investují do přestavby náměstí v centru. Zároveň se tu ale potýkají i s řadou dalších problémů. Například nedostatkem pracovních míst a příliš hustou dopravou. Obci by pomohl obchvat, o který tu radní neúspěšně usilují už několik volebních období. Palčivým tématem je i rostoucí odliv obyvatel mladší generace.

A jak se místní chystají na dnešní návštěvu Miloše Zemana?

„Na prezidenta se půjdu podívat. A pravděpodobně mu dám nějaké otázky. Jaké, vám ale takhle předem neprozradím,” těší se na debatu bývalý horník a nyní důchodce Jiří Vimr, který jedním dechem dodává:  „Zemana jsem volil až ve druhém kole. A ve spoustě témat s ním zásadně nesouhlasím. Nicméně, jako prezidenta ho respektuji."

Obec pak podle tajemníka úřadu Ladislava Kvěcha musí zajistit odpovídající prostory, kde se prezident setká se starosty okolních měst i zastupiteli města.

Besedou s místními občany Miloš Zeman dnes odpoledne završí třídenní návštěvu Ústeckého kraje.

Reklama

Doporučované