Hlavní obsah

Zeman navrhl Válkovou na ombudsmanku, opozice není nadšená

Foto: Jan Handrejch /Právo/, Profimedia.cz

Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Zeman také podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun.

Článek

Prezident Miloš Zeman Poslanecké sněmovně navrhl na post veřejné ochránkyně práv bývalou ministryni spravedlnosti a současnou vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou (ANO).

Zeman to uvedl v dopise poslancům. Dopis zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Napsal v něm, že chtěl navrhnout dva kandidáty, jeden z nich ale kandidaturu odmítl.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Nástupce bude volit Sněmovna z kandidátů, které může navrhnout prezident a Senát.

Předsedové opozičních stran se prezidentovým návrhem příliš neztotožňují. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf Pirátů Ivan Bartoš poukázali na její členství v KSČ, podle předsedy ODS Petra Fialy jde o politickou trafiku. Lidovecký předseda Marek Výborný označil Válkovou za jednu z relevantních kandidátek, handicapem ale podle něj je, že je politickou osobností.

Zeman v dopise poslanců napsal, že bývalá ministryně spravedlnosti a současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Válková je všeobecně známou a respektovanou osobností. Kritici upozornili naopak na to, že odmítla senátní ústavní žalobu na Zemana jako pokračování boje o prezidentský úřad, nebo na výrok, že „ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo“, za který se později omluvila.

Zástupci některých nevládních organizací a menšin naopak považují navržení Válkové na ombudsmanku za dobrou volbu.

Prezident Miloš Zeman také v pátek podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun, což je stejně jako letošní schválený schodek. Prezident řekl již v říjnu při prvním čtení rozpočtu ve Sněmovně, že pokud ho Sněmovna schválí, pak jej podepíše. Vyjádřil však výhrady k rozsahu podpory obnovitelných zdrojů energie a k počtu státních úředníků.

Celkové výdaje rozpočtu představují 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Mezi hlavní výdajové priority vlády v návrhu státního rozpočtu na příští rok patří zvýšení starobních důchodů, větší objem peněz na platy ve školství, zvýšení rodičovské nebo posílení rozpočtu ministerstva obrany. Průměrný důchod se má zvýšit v příštím roce asi o 900 korun.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je rozpočet prorůstový a proinvestiční. Opozice ho naopak kritizovala. Vládě například vytýkala, že v době růstu netvoří rezervy a málo investuje.

Reklama

Doporučované