Hlavní obsah

Prezident Zeman neuvádí fakta, když obhajuje svoje tvrzení, že Turecko spolupracuje s Islámským státem

Prezident Miloš Zeman neuvádí pravdivé údaje, když obhajuje své názory na Turecko.Video: Lukáš Fíl

 

Reklama

Miloš Zeman na návštěvě Karlovarského kraje označil Turecko za faktického spojence Islámského státu (IS). Při obhajobě svého názoru ve čtvrtek ale neuváděl fakta, když řekl, že USA a Rusko zastávaly „společné stanovisko“ ohledně ruského tvrzení, že Turecko kupovalo v roce 2015 ropu od IS.

Článek

Prezident Miloš Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje řekl, že Turecko je faktickým spojencem teroristické organizace Islámský stát. Zeman to uvedl při debatě s veřejností. Reagoval tak na dotaz z publika, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří s islamisty bojují.

„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu,” řekl v pondělí Zeman ve Vintířově.

Podle prezidenta Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně mělo podle něj Turecko asistovat IS s vývozem ropy.

Ve čtvrtek prezident v návaznosti na své výroky uvedl, že existují důkazy o ekonomické výměně mezi Tureckem a IS.

Miloš Zeman mluvil o „společném stanovisku“ USA a Ruska z roku 2015, které podle něj konstatovalo, že „Turecko obchoduje s Islámským státem a odebírá od něho za zvýhodněnou cenu ropné produkty“.

V prosinci 2015 ruský ministr obrany Sergej Šojgu skutečně obvinil Turecko z nakupování ropy od Islámského státu. Turecký prezident měl podle Rusů profitovat z nelegálního pašování ropy z oblastí v Sýrii a Iráku, které byly pod vládou IS. Informaci přinesla agentura Reuters.

Moskva jako důkaz zveřejnila nedatované satelitní video, které má ukazovat kamiony s cisternou naplněné ropou přejíždějící syrsko-tureckou hranici. Rusové neupřesnili, jak má video dokazovat zapojení prezidenta Erdogana a Turecka do obchodu s ropou od IS.

Prezident Erdogan v reakci na obvinění uvedl, že Turecko ropu pořizuje pouze zákonnou cestou, a nabídl, že odstoupí, pokud by se ruské obvinění potvrdilo.

Američané ruská obvinění nepodporovali. Pár týdnů po zveřejnění videa se konala tisková konference v Bílém domě. Mluvčí tehdejšího prezidenta Josh Earnest zde odpovídal na dotaz, zda jsou ruská obvinění pravdivá:

„Nevíme o žádném důkazu, že turecká vláda kupuje ropu od IS. Věříme, že hlavní část obchodů (IS) se děje přímo u vrtů. Jinými slovy prodávají překupníkům a lidem na černém trhu, kteří pak ropu poskytují dál.“ – Nejednalo se tedy o společné stanovisko Spojených států a Ruské federace, jak tvrdil český prezident.

Reklama

Doporučované