Hlavní obsah

Prezident Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře, případ má podle šéfa slovenské policie přesah i do Česka

S časovým odstupem se k vraždě slovenského novináře vyjádřil i český prezident.Video: AP

 

Reklama

Již včera se k události vyjádřili premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) či Miroslav Kalousek (TOP 09). Slovensko navázalo policejní spolupráci s Českou republikou, Itálií a také Europolem.

Článek

Prezident Miloš Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyjádřil naději, že pachatel bude dopaden. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V minulosti přitom Zeman vtipkoval o likvidaci novinářů.

Čeští politici včetně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) vraždu odsoudili již v pondělí, kdy se informace objevila v médiích, Hrad ale odmítl případ komentovat. Sněmovna Kuciakovu památku uctila minutou ticha. Šok a zděšení nad smrtí kolegy v pondělí vyjádřili i čeští novináři a přední politici Evropské unie. Památku novináře v pondělí večer uctily i stovky lidí v Praze a Brně.

Případ dvojnásobné vraždy má jistý přesah do Česka, novinářům to řekl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku. Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že investigativní novinář se naposledy věnoval článku o tom, že slovenský premiér Robert Fico se obklopil lidmi s vazbami na osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta.

Gašpar také řekl, že slovenská policie je s ohledem na zmiňované informace o práci Kuciaka v kontaktu také s partnery v Itálii a dostala rovněž nabídku Europolu ohledně využití jeho expertů na analýzu mobilních zařízení. „Nevěděli jsme, zda náš expertní ústav dokáže prolomit nějaké ochranné prvky těchto zařízení,“ uvedl Gašpar.

Slovenská policie vyhodnocuje e-maily a více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost. Slovenská vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur, tedy více než 25 milionů korun, za informace, jež pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně.

Sedmadvacetiletého investigativního novináře Jána Kuciaka zastřelil neznámý pachatel, podle policie s největší pravděpodobností kvůli jeho práci. Kuciak se jako reportér zpravodajského portálu Aktuality.sk věnoval hlavně podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, jenž ho prý zastrašoval.

Reklama

Doporučované