Hlavní obsah

Prezident Zeman podepsal novelu volebního zákona

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Je jasné, podle jakých pravidel se budou sčítat hlasy po podzimních sněmovních volbách. Prezident podepsal nový volební zákon.

Článek

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal novelu volebního zákona. Je tedy potvrzeno, podle jakých pravidel se budou rozdělovat mandáty po říjnových volbách do Sněmovny.

Volební novela je reakcí na verdikt Ústavního soudu z počátku února, který především zrušil dosavadní způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty jako nespravedlivý pro méně úspěšné strany.

Senátoři novelu schválili minulý týden, a to beze změn, ve verzi navržené Sněmovnou. Část senátorů neuspěla se zavedením korespondenční volby.

Schválením nových volebních pravidel podmiňuje koalice Pirátů a Starostů svůj záměr pokusit se rozpustit Sněmovnu a vyvolat předčasné volby.

Nový přepočet

Mandáty se mají nově přidělovat automaticky bez možnosti povolebního zásahu stran. Voliči si budou poslance vybírat ve 14 krajích jako doposud. Mandáty se budou nově rozdělovat ve dvou skrutiniích a podle Imperialiho kvóty místo současné d'Hondtovy metody.

I nový systém zvýhodňuje silnější strany, ne ale tak výrazně jako stará pravidla, která napadl Ústavní soud.

Reklama

Doporučované