Hlavní obsah

Zeman: Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chci pozdravit čápy

Podtitulem letošního agrosalonu jsou Výzvy českého zemědělství.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vystavovatelé během agrosalonu obsadí přibližně 15 hektarů areálu. Představí se zástupci z České republiky, z několika evropských zemí nebo Japonska, Spojených států amerických a Brazílie. Agrosalon každoročně navštíví více než 100 000 lidí.

Článek

Prezident Miloš Zeman dorazil do Českých Budějovic na slavnostní zahájení agrosalonu Země živitelka. Na akci se představí téměř 600 vystavovatelů. Pořadatelé chtějí letos klást větší důraz na ekologické zemědělství.

„I když všude vidím informace, jak jsme v tomto směru na tom špatně, statistiky mluví o něčem jiném. Používáme například méně hnojiv než v Rakousku nebo v Německu,“ řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

„Letos má podtitul Výzvy českého zemědělství, což je, myslím, na místě. Hlavním zájmem všech zemědělců je totiž hospodařit šetrně, udržitelně a produkovat kvalitní a bezpečné potraviny. Na druhé straně často dostávají z různých stran rady, co vše udělali špatně, což ale v danou chvíli krizi skutečně nevyřeší,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Ministr několikrát zopakoval, že do zemědělství nemají mluvit lidé, kteří mu nerozumějí.

Po ministru zemědělství Tomanovi a bývalém prezidentovi Václavu Klausovi promluvil také prezident Miloš Zeman. „Když se obyvatel staré Kréty ptali, proč nemají hradby, odpověděli „našimi hradbami jsou naši muži.“ A hradbami našeho zemědělství, faktorem jeho dalšího rozvoje, jsou lidé, kterým říkám srdcaři. Setkávám se s nimi v hojném počtu při výjezdu do krajů a samozřejmě se s nimi setkávám i dnes. Važme si lidí, kteří dokáží mnoho obětovat pro svůj podnik. Kteří s ním tak říkajíc žijí a mají ho rádi. A nevažme si naopak lidí, a to už tady padlo, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější,“ řekl prezident.

Zeman se opřel do bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka. „Před mnoha a mnoha lety byl ministrem životního prostředí Martin Bursík. A jednou Parlamentu při interpelacích prohlásil, cituji: ‚Jsem přítelem kůrovce.‘ Konec citátu. No, a naivní víra, že po staletí trvajících hospodářských lesích z nich najednou uděláme divočinu, zničila Šumavu. Vy vidíte statisíce uschlých stromů, takže Martin Bursík se negativně, jako jsou v matematice záporná čísla, zasloužil o české zemědělství. Mimochodem, a teď se stal ze záhadných důvodů předsedou jakési pražské klimatické komise a první co prohlásil, že obyvatelé Prahy, kteří mají auta se spalovacími motory, musí počítat s tím, že je to jejich poslední auto. Dovolte mi tedy závěrem, abych bez jakékoliv souvislosti s Martinem Bursíkem citoval Jana Wericha: ‚Kde blb, tam nebezpečno‘,“ řekl Zeman.

Pořadatelé chystají kromě doplňkového programu pro návštěvníky i řadu odborných konferencí. Agrosalon Země živitelka potrvá do úterý 27. srpna.

„Více bude zaznívat aspekt environmentálního vztahu k zemědělství. Je to vztah k půdě, vodě, lesům, krajině, ve které žijeme,“ řekl předseda představenstva českobudějovického výstaviště Mojmír Severin. Dodal, že s ohledem na to jsou koncipované některé odborné části programu. Jedná se například o konferenci České zemědělství po roce 2020 nebo konferenci s názvem Voda ve 21. století, které se zúčastní i experti z Izraele. „To je světová špička v oblasti hospodaření s vodou,“ uvedl Severin.

„Chceme mluvit o péči o krajinu, vodní zdroje, o půdu. Jsou tady obrovská témata, třeba jak zajistit vodu v půdě, když je sucho,“ řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Podle Severina nemá Země živitelka představovat jen zábavu nebo možnost prodeje a nákupu. „Vše směřujeme k posilování odborné stránky akce. Jedná se o nejvýznamnější oborovou výstavu v republice v zemědělském sektoru,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované