Hlavní obsah
Online

Hamáček: Respirátorů máme 16 milionů, jejich nošení vláda projedná v pátek

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka po zasedání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku a ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zvažuje možnost, zda po vzoru Německa a Rakouska nezavést v hromadné dopravě a obchodech povinnost nosit chirurgické roušky a respirátory.

- Česko: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upřesnil, že ve státních hmotných rezervách je respirátorů 16 milionů. O jejich případném povinném zavedení bude podle něj vláda jednat v pátek.

- Česko: Ve čtvrtém stupni nově připravené verze indexu PES by se nově měly otevřít sportovní stadiony, divadla nebo kina, ale obsazená by tato místa mohla být jen z 20 procent. Navíc jen za předpokladu, že se akce zúčastní maximálně 300 sedících diváků a každý z nich bude mít negativní antigenní nebo PCR test.

- Nizozemsko: Nizozemská vláda dnes v rámci zpřísnění opatření proti šíření koronaviru navrhla zákaz nočního vycházení. Pokud jej parlament schválí, bude se jednat o první opatření tohoto typu od druhé světové války.

  • Tři ministři portugalské vlády se nakazili koronavirem

    Tři ministři portugalské vlády se v posledním týdnu nakazili koronavirem a nyní jsou v karanténě. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Portugalsko, které v tomto pololetí předsedá Evropské radě, vykazuje jeden z nejvyšších průměrných týdenních přírůstků případů koronaviru na milion obyvatel na světě. Země se chystá na nedělní prezidentské volby.

    Nákaza koronavirem se v úterý večer prokázala u ministra hospodářství Pedra Sizy Vieiry. Ten byl v izolaci již od uplynulého víkendu poté, co se zúčastnil setkání s ministrem financí Joaem Leaem, u kterého rovněž zjistili infekci. Na zmíněné schůzce byli také vysocí představitelé Evropské unie a premiér António Costa. Koronavirem se nakazila rovněž ministryně práce Ana Mendesová Godinhová.

  • Pražský koordinátor: Dodávky od firmy Pfizer se ještě sníží

    Dodávky očkovacího séra firem Pfizer a BioNTech se příští týden sníží na 60 procent původně dojednaného objemu a v dalších týdnech lze počítat se zhruba 80 procenty. Na jednání zdravotnického výboru pražského magistrátu to řekl ředitel Městské polikliniky Praha a krajský koordinátor očkování David Doležil. Informace podle něj zazněly na dnešní schůzce krajských koordinátorů s národním a se zástupci Ministerstva zdravotnictví. Tento týden se proti původní domluvě dodávky snížily asi o 85 procent, má tak přijít o 13 650 dávek méně. V Praze to bude znamenat velké komplikace v souvislosti s očkováním seniorů v domovech. „V tuhle chvíli není dost vakcín. Ty, které byly nasmlouvané, budou dramaticky redukovány a bude problém správně udělat reočkování těch, kteří již byli naočkováni,“ uvedl Doležil.

  • Další, kdo předbíhá. Šéf VZP Kabátek se nechal přednostně naočkovat

    Padesátiletý ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek si v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na začátku ledna, kdy ještě nefungoval státní registr očkování, nechal dát vakcínu proti koronaviru. V tu dobu se měli podle pokynů ministerstva očkovat zdravotníci v první linii boje proti koronaviru. „Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal,“ vysvětlil pro server iROZHLAS.cz, který o kauze informoval.

    Kabátek není jediný, kdo „předbíhá“. Seznam Zprávy informovaly například zde:

  • Nizozemsko chce zavést noční zákaz vycházení. Poprvé od války

    Nizozemská vláda dnes v rámci zpřísnění opatření proti šíření koronaviru navrhla zákaz nočního vycházení. Pokud jej parlament schválí, bude se jednat o první opatření tohoto typu od druhé světové války. Premiér Mark Rutte uvedl, že zákaz vycházení musí nejprve schválit zákonodárný sbor, projednat by ho měl ve čtvrtek. Pakliže bude návrh schválen, začne podle Rutteho platit od víkendu a v platnosti zůstane nejméně do 9. února.

  • Prezident Zeman byl očkován proti koronaviru

    Prezident Miloš Zeman byl dnes odpoledne očkován proti koronaviru. Vakcinaci podstoupil v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Zeman dostal vakcínu Pfizer a BioNTech. Prezident v nemocnici zůstane následující dva dny kvůli plánované preventivní zdravotní prohlídce. Zeman patří mezi zastánce očkování a opakovaně lidi vyzval, aby ho absolvovali. Považuje to za jedinou možnost, jak pandemii koronaviru porazit. Původně chtěl počkat na jednodávkovou vakcínu, nakonec se ale na radu svého okolí rozhodl nechat očkovat již nyní.

  • Pfizer slibuje, že Česku dorovná dávky vakcíny

    Dodavatel vakcíny Pfizer a BioNTech Česku dosud nesdělil, kolik dávek pošle do Česka příští týden. Podle mluvčího Tomáše Sazimy není oprávněný se k dodávkám konkrétně vyjadřovat. Podle Sazimy firmy navyšují vlastní výrobní kapacity a navíc uzavírají smlouvy s dalšími výrobci. „Díky tomuto navýšení výrobní kapacity budeme moci již od 15. února dodávat evropským státům, včetně České republiky, zvýšené dodávky tak, abychom splnili plánované dodávky v prvním čtvrtletí,“ sdělil. Už ve druhém čtvrtletí tak podle něj budou dávky podstatně vyšší než původně domluvené a za celý rok dodá do EU místo 300 milionů dávek dvojnásobek.

  • eRouška má citlivější algoritmus, upozornění budou častější

    Mobilní aplikace eRouška má nově citlivější algoritmus než dosud, měl by vést k vyššímu počtu upozornění na rizikové kontakty. Mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Jakub Trnka uvedl, že formálně bude stále upozorňovat na setkání delší než 15 minut na menší vzdálenost než dva metry. V roce 2020 si aplikaci nainstalovalo 1,5 milionu lidí. „Z technického pohledu jde však vždy o určitou aproximaci. Snažíme se tyto parametry vyhodnotit za využití opakovaných měření útlumu Bluetooth signálu,“ vysvětlil Trnka. Aplikace totiž podle něj vzdálenost ani čas setkání přímo neměří. Vzdálenost odhaduje na základě útlumu signálu Bluetooth v závislosti na vzdálenosti mezi telefony a čas setkání podle opakovaných měření každých několik minut.

  • Předseda lidovců k tolik diskutované britské mutaci koronaviru

  • Jako první v Česku budou o covidu informovat i přes venkovské prodejny

    Plzeňský kraj bude jako první v Česku šířit informace o koronaviru také prostřednictvím sítí venkovských družstevních prodejen. Chce tak oslovit zejména starší generaci a dostat k ní prostřednictvím letáků co nejvíc informací souvisejících s nemocí covid-19. „Nyní jde zejména o podrobnosti o očkování a o tom, jak mají zájemci o očkování postupovat,“ řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Dohodla se s předsedy ZKD Sušice, Jednoty Tachov, COOP družstva Plasy a ZKD Plzeň. „Využíváme tak míst, na která jsou lidé zvyklí a důvěřují jim. Jedná se o družstevní prodejny, které v našem řídce osídleném kraji mají nezastupitelné poslání a považujeme je za důležitou součást služeb na venkově,“ řekla Mauritzová.

  • Z Ostravy zamířily do Prahy vzorky s podezřením na novou mutaci

    Zdravotní ústav v Ostravě odeslal do pražského pracoviště deset vzorků, u nichž má podezření, že by se mohlo jednat o takzvanou britskou mutaci nového koronaviru. Dnes to řekl mluvčí ostravského pracoviště Michal Pistolas. Na ostravský nález upozornil Radiožurnál. „Jednalo se o deset vzorků, které jsme odesílali k přetestování na Státní zdravotní ústav do Prahy, aby se zjistilo, jestli nešlo o tu novou mutaci koronaviru. Byly to už nějaké vytipované vzorky, které již prošly klasickými testy, ale nechají se zpětně otestovat ještě jednou v Praze,“ uvedl mluvčí.

  • Česko nemá informaci, kolik dávek vakcíny dostane příští týden

    Dodavatel vakcíny Pfizer a BioNTech Česku dosud nesdělil, kolik dávek pošle do země příští týden. Znamená to obrovské komplikace, řekl dnes premiér Babiš. Firma podle něj zrušila celý harmonogram dodávek, omezila množství pro tento týden a slíbila, že objednané vakcíny vrátí v polovině února. Česko s dalšími zeměmi v úterý vyzvalo Evropskou radu, aby vyslala jasný signál k urychlení schvalování dalších objednaných vakcín. Výpadek v dodávkách Pfizer a BioNTech vysvětluje tím, že potřebuje prostor pro zvýšení výroby. „Není domluveno nic, ani příští týden. Je to obrovská komplikace o to víc, že bude třeba očkovat druhou dávkou,“ uvedl Babiš.

  • Blatný: Nová tabulka opatření by měla být hotová dnes, šestý stupeň nebude

    Konečná verze aktualizované tabulky opatření navázané na protiepidemický systém PES by měla být hotová během dneška. V pátek ji chce ministr zdravotnictví Blatný představit vládě na mimořádném zasedání. „Další zpřísnění systému není na stole, patří tam ale doporučení typu nošení respirátorů FFP2 v hromadné dopravě a ideálně v obchodech,“ uvedl Blatný. Spoluautor výpočtu rizikového skóre PES Jan Kulveit z Oxfordské univerzity uvedl, že by se kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru měla opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, míní. „Nastavení dalšího zpřísnění protiepidemického systému teď není na stole,“ řekl Blatný.

  • ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nepodpoří prodloužení stavu nouze

    Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejspíš nepodpoří žádost o prodloužení nouzového stavu, kabinet podle nich nedostatečně odškodňuje lidi postižené koronavirem. Zástupci stran to řekli dnes ve Sněmovně po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). „Pokud vláda dlouhodobě odmítá opoziční návrhy, nemůžou být strany spoluodpovědné za to, co dělá,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vláda bude ve čtvrtek ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Pokud získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna. „Nouzový stav vládě dává nebývalé pravomoci zasahovat do práv občanů, kabinet ale stav není schopen využít adekvátně a často dochází ke zmatečnému rozhodování,“ míní Pekarová Adamová. Uvědomuje si přitom, že nouzový stav je v aktuální situaci v České republice potřebný zejména kvůli zdravotnickým zařízením. Žádá vládu, aby nejen poskytovala opozici informace, ale také jí naslouchala.

  • Před očkováním starších lidí by měl jejich stav posoudit lékař

    Před očkováním lidí starších 85 let proti nemoci covid-19 by měl jejich celkový zdravotní stav nejprve zhodnotit lékař. V klinických studiích, které se zabývaly účinností nyní používaných vakcín, bylo totiž jen velmi málo lidí ve věku nad 85 let. Na svém webu o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv. V Česku zatím zaznamenal jeden případ závažného zhoršení zdravotního stavu u seniora nad 80 let, který nastal třetí den po očkování proti covidu-19. Ústav k 19. lednu eviduje 106 podezření na nežádoucí účinky tohoto očkování. SÚKL uvádí, že v Norsku bylo 15. ledna nahlášeno 23 případů úmrtí u velmi křehkých seniorů starších 80 let. Ta měla časovou souvislost s očkováním proti covidu-19. Odborníci prozkoumali 13 případů a ve všech případech podle SÚKL šlo o pacienty, kteří měli zároveň závažné onemocnění. Lidé starší 80 let se mohou v Česku na očkování hlásit od pátku, kolik jich už dostalo vakcínu, není známo. „Z důvodu předběžné opatrnosti by měl lékař doporučit očkování pacientům starším 85 let na základě zhodnocení zdravotního stavu pacienta a po konzultaci s pacientem a s jeho rodinou,“ uvedl SÚKL. Lékař by měl podle ústavu posoudit, jak je pacient náchylný k závažným komplikacím při možném prudkém zhoršení zdravotního stavu.

  • Ve čtvrtém stupni by se nově měly otevřít sportovní stadiony, divadla nebo kina

    Vláda se chystá upravit opatření, která se vztahují k jednotlivým stupňům protiepidemického systém PES. Nově by měla mimo jiné i zohledňovat počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19.

  • Italská vláda zvažuje žalobu na Pfizer

    Italská vláda dnes dala pokyn svému právnímu oddělení, aby zvážilo právní kroky, a to včetně žaloby, proti společnosti Pfizer. Důvodem jsou očekávané nižší dodávky vakcíny proti covidu-19, napsala agentura ANSA. Úřady se obávají, že nebudou mít dostatek přípravků pro druhé kolo očkování.

  • Tisíce ultraortodoxních židů lockdown ignorují

    V Izraeli platí až do konce ledna přísný lockdown, ne každý ho ale respektuje. Server Ynetnews přinesl záběry z města Bnei Brak, které obývají ultraortodoxní židé. Tisíce studentů se tam dnes vydaly do ješiv, i když mají být školy uzavřené. Jeden z chasidských rodičů si novinářům postěžoval, že nemají jinou možnost, protože to nařídili rabíni. V Jeruzalémě proti nepovolenému shromažďování ultraortodoxních židů zasahovala policie, po které házeli obyvatelé kameny.

  • Peking hlásí „britskou“ mutaci koronaviru

    Peking za poslední den zaznamenal sedm případů infekce, což je nejvíce od 28. prosince. Šest z nově nakažených žije ve čtvrti Ta-sing a městský provozovatel metra se rozhodl uzavřít stanici podzemní dráhy ležící v blízkosti této čtvrti. U dvou z těchto případů je prokázána nová, nakažlivější mutace koronaviru, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na pekingské zdravotní úřady. Už koncem prosince se tato mutace objevila u studentky, která přijela z Velké Británie do Šanghaje.

  • Velkokapacitní očkovací centra v únoru na Liberecku neotevřou, není vakcína

    Plánovaná velkokapacitní očkovací centra, která by mohla měsíčně zajistit očkování až pro 50 000 lidí, Liberecký kraj v únoru neotevře. „Není na to dost vakcíny,“ řekl dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Centra se tak podle něj otevřou zřejmě v březnu, možná až v dubnu. Do té doby budou očkování zajišťovat centra v páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. Liberecký hejtman už dřív kritizoval způsob rozdělování vakcín, z nichž třetina mířila do minulého týdne do Prahy a pětina do Brna. „My jsme dostali o třetinu méně vakcín, než odpovídalo počtu našich seniorů starších 65 let,“ řekl Půta. I díky kritice se podle něj podařilo pro kraj získat další plato vakcín, které zajistí očkování zhruba pro 1100 lidí v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. První kolo očkování klientů a pracovníků těchto zařízení by tak mohlo ještě v lednu skončit.

Reklama

Hlavní zprávy