Hlavní obsah

Prezident Zeman se stal hvězdou brutální kampaně. Babiš mu zdatně sekunduje

Prezident Zeman jako nástroj ruské propagandy. Jak nás tato situace oslabuje? Podívejte se na nové vydání pořadu Terén Kristiny Cirokové. (Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil)Video: Kristina Ciroková

 

Reklama

Prezident, který svým projevem nahrál ruské propagandě.

Článek

Premiér, který útočí na Evropskou komisi a její auditory kvůli svému problému se střetem zájmů. To vše ve chvíli, kdy Česko žádá své spojence o podporu v diplomatickém konfliktu s Ruskem v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích.

Jak nás to oslabuje?

„Je velmi nešťastné pro Českou republiku, že oba její čelní představitelé jsou svým způsobem devalvováni v těch mezinárodních vztazích nebo ve vztazích k Evropské unii,“ říká bývalý generální konzul v Moskvě, analytik Vladimír Votápek.

Odborníci na dezinformace dokonce hovoří o tom, že prezident Miloš Zeman je pro Česko hybridní hrozbou.

„Neexistují důkazy ani svědectví, že by dva ruští agenti byli ve vrbětickém areálu,“ pronesl český prezident minulou neděli v televizním projevu ke kauze Vrbětice a ruské informační kanály měly žně.

Jak ukazují čerstvá data společnosti Semantic Visions, která analyzuje 90 procent světového zpravodajského obsahu internetu, ihned po Zemanově projevu ruské zdroje publikovaly padesátkrát více obsahu na toto téma než zdroje v angličtině.

„Kdyby Zeman neměl přesné informace, že to skutečně vypadá na provokaci, nikdy by s takovým projevem nevystoupil,“ prohlásil například účastník diskuse v ruské televizi První kanál.

Datový analytik a ředitel společnosti Semantic Visions František Vrabel k tomu říká: „Nejenom prezident Zeman, ale i jeho nejbližší okolí a podstatná část kanceláře prezidenta republiky jsou pro Českou republiku hybridní hrozbou.“

To bylo ostatně téma i čtvrtečních podvečerních demonstrací Milionu chvilek pro demokracii, které se odehrály napříč Českou republikou. „Vládne nám zrádce z Hradu,“ řekl na pódiu pod sochou svatého Václava na pražském Václavském náměstí předseda spolku Benjamin Roll.

V dalším díle Terénu se podívejte na prezidentovy výroky, na to, jak s nimi pracovala ruská média a jak zapadla do dezinformační kampaně spojené s kauzou Vrbětice. Rozebíráme zde i útoky premiéra Andreje Babiše na Evropskou komisi kvůli auditu týkajícímu se jeho střetu zájmů.

Více v úvodním videu.

Reklama

Doporučované