Hlavní obsah

Prezident Zeman v Jeruzalémě otevřel Český dům. Správný krok, vztahy s Izraelem máme skvělé, hodnotí Stropnický

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický o otevření Českého domu a česko-izraelských vztazích.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český prezident Miloš Zeman při své návštěvě Izraele otevřel v Jeruzalémě Český dům. Jeho zavedení lze vnímat jako další krok na cestě za přesunutím české ambasády do sídla, které Izrael považuje za své hlavní město. Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický rozhodnutí vnímá jako krok správným směrem.

Článek

„Naše přátelství s Izraelem není obyčejné přátelství, je vysoce nadstandardní a je tady tak vnímáno. Vidím to jako krok tím správným směrem, ale těžko mohu říct kdy a jak nastane ten další,“ řekl Martin Stropnický pro Seznam. Pozitiva vzájemných vztahů Stropnický v roli velvyslance podle svých slov pociťuje prakticky na každém kroku. „Těžko bychom v Evropě hledali zemi, která zde má takovou pozici jako Česká republika. Máme skutečně určitou privilegovanou pozici.“

Legitimitu diskuzím o přesouvání ambasád do Jeruzaléma, který Izrael považuje za své hlavní město, ale podle mezinárodního práva má jeho správa spadat také pod palestinskou samosprávu, dodala v nedávné minulosti administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené státy svou ambasádu do Jeruzaléma přesunuly v květnu letošního roku. Následovaly je i některé další země a další o takové možnosti otevřeně uvažují.

Zatímco izraelská vláda taková rozhodnutí vítá, Palestina se proti nim ohrazuje. Příznivě se k přesunu ambasád, včetně té české, do Jeruzaléma nestaví například ani Evropská unie. Podle Stropnického nemůže Česko jakožto členský stát EU názor Bruselu ignorovat, mělo by ale klást důraz na vlastní zahraničněpolitické cíle.

„Palestinci nebudou mít radost. My budeme mít vždy blíže k Izraeli a já myslím, že to je správné. Je k tomu mnoho důvodů i z historie. V současnosti je Izrael zemí start-upů a inovací. Můžeme se zde mnohému naučit,“ řekl Stropnický.

Zeman vyjádřil podporu Izraeli.Video: Kuba Bernáth, Seznam.cz

V roli velvyslance v židovském státě se chce zaměřit právě na sběr informací relevantních pro rozhodnutí o přesunu ambasády. „Otázky o tom, co může České republice přesunutí ambasády do Jeruzaléma přinést, a co naopak vzít, budou do značné míry předmětem mojí zdejší činnosti. Já nejsem člověk, který o tom rozhoduje. Já jsem člověk, který má vládě, potažmo hlavě státu, předat co nejvíce informací, které s tím souvisejí,“ uvedl.

Jeruzalém pak Stropnický vnímá jako hlavní bod pro vyřešení izraelsko-palestinského soužití. „Klíč k tomu, co se nepovedlo po mnohá desetiletí, a to je soužití židovské a palestinské komunity, spočívá v otázce Jeruzaléma. Nelze začínat z jiného konce,“ dodal.

Reklama

Doporučované