Hlavní obsah

Prezident Zeman v Lánech přijal dvě budoucí ministryně Babišovy vlády

Zeman přijal Kláru Dostálovou a Jaroslavu Němcovou v Lánech.

 

Reklama

Prezident na zámku v Lánech přijal první dvě nové ministryně vlády Andreje Babiše. Ta bude jmenována ve středu 13. prosince.

Článek

Jako první do Lán dnes odpoledne zamířily Jaroslava Němcová a Klára Dostálová. Prezident dříve avizoval, že se sejde jen s nováčky - práci dosavadních ministrů zná a je s ní spokojen.

Ve vládě má být devět nových ministrů, pokračovat budou ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a také Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického na místě ministra obrany vystřídá dosavadní ministryně pro místní rozvoj Šlechtová a Stropnický se přesune na Ministerstvo zahraničních věcí.

Zeman vyšel Babišovi vstříc a místo původně zvažovaného pátku 15. prosince jmenuje celou vládu už ve středu 13. prosince. Babiš tak stihne následující den začátek unijního summitu v Bruselu. Kvůli časovému tlaku se tak Zeman setká jen s nováčky. Během středečního Babišova jmenování to vysvětlil tím, že současné ministry zná a je s jejich prací spokojen.

Jaroslava Němcová se chce zaměřit na změny v důchodech, reorganizaci lékařské posudkové služby či revizi dávek. Budoucí ministryně míní, že některé úpravy důchodů se dají provést rychle. Zmínila například zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a také to, že by základní výměra důchodu mohla od ledna 2019 odpovídat deseti procentům průměrné mzdy ve státě místo nynějším devíti procentům. Tento krok by byl výhodný ale jen pro část seniorů a seniorek. Přilepšili by si lidé s nižší penzí, tedy hlavně ženy. Ostatním by se důchody zvyšovaly méně než dosud. Aby tyto změny začaly platit, musí se změnit zákony.

Reklama

Doporučované