Hlavní obsah

Zeman odsoudil účastníky protivládních demonstrací a kritizoval NÚKIB za „špionmánii”

Projev prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman dnes pronesl svůj tradiční projev ze zámku v Lánech. Jde o první vánoční poselství v Zemanově druhém funkčním období. Zemanovi předchůdci pronášeli projev na Nový rok, navázat na ně chtějí v první den roku 2019 předsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Článek

Ve vánočním poselství prezident Miloš Zeman hodnotil uplynulý rok. Reagoval však i na nedávné kauzy. Například na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Celou kauzu nazval „špionmánií”. „Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit,” řekl Zeman.

Dalším Zemanovým tématem byly listopadové demonstrace vyžadující demisi vlády. Označil je za hysterickou vlnu. „Demonstrovat za svržení vlády v podmínkách svobodných voleb je podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů,” řekl Zeman. Dodal také, že ti, kdo hází květiny do odpadkových košů, jsou podle něj primitivní hlupáci, čímž reagoval na incident ze 17. listopadu, kdy lidé vyházeli kytice některých politiků z památníku do košů.

Zeman mluvil i o Afghánistánu a skupině V4

Ze zahraničních témat Zeman do proslovu zařadil přítomnost českých vojáků v Afghánistánu. Vojáci v zemi podle něj chrání bezpečnost českých občanů a jednají v českém národním zájmu. „Dlouhodobě plně podporuji naše zahraniční mise v rámci boje proti mezinárodnímu islámskému terorismu, zejména pak v Afghánistánu,” uvedl Zeman. V případě odchodu spojenců z Afghánistánu by tamní území nepochybně znovu ovládlo hnutí Tálibán. „Které již jednou vytvořilo z této země základnu k teroristickým útokům,” uvedl Zeman.

Prezident ocenil i činnost Visegrádské skupiny (V4). Česko v ní spolu se Slovenskem, Polskem a Maďarskem podle Zemana docílilo konce diskuze Evropské unie o migračních kvótách. Zeman věří, že budou následovat další úspěchy V4. „Té se podařilo téměř nemožné, dosáhnout toho, že už se v zásadě přestalo diskutovat o nesmyslné myšlence migračních kvót,” uvedl. Možnost rozhodovat si o tom, koho chce země na svém území, je podle něj jedním ze základních projevů suverenity. „Blahopřeji proto V4 k úspěšné akci a věřím, že další budou následovat,“ dodal Zeman.

Zeman mluvil o povinné volební účasti, kterou dlouhodobě podporuje. Zároveň i vizi zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů.

Zeman má od 12. prosince do konce roku dovolenou, kterou tráví v Lánech. Přerušil ji pouze kvůli natáčení vánočního projevu.

V loňském projevu Zeman ocenil ekonomickou situaci v Česku, nabádal však k vyšším investicím, růstu důchodů či omezení sociálních dávek lidem, kteří odmítají práci.

Politické strany vybídl, aby v povolebních vyjednáváních postupovaly aktivně a hledaly kompromisy. Zopakoval také svůj kritický postoj ke kvótám na přerozdělování migrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované