Hlavní obsah

Prezident zhubl 15 kilo, ale přiznal, že alkohol nepije jen ojediněle

Zeman po odmlce promluvil o svém zdraví a situaci po volbách.

 

Reklama

Nebyl to ojedinělý prohřešek, řekl na otázku, zda sklenka slivovice v Českých Budějovicích byla výjimečná.

Článek

Podruhé od chvíle, kdy se po prázdninové přestávce s dovolenou opět objevil na veřejnosti, poskytl prezident Miloš Zeman rozhovor českým médiím.

V nedělním rozhovoru pro Blesk, živě vysílaném z Masarykovy pracovny zámku v Lánech, mluvil o svém zdraví, zopakoval své postoje ke kauze Čapí hnízdo a řekl, jak by si představoval příští vládní koalici.

Znatelně pohublý prezident, jehož zdraví se podle nejnovější zprávy lékařského konzilia zlepšilo, přiznal, že díky změněné životosprávě a dietě zhubl v posledních dvou letech 15 kilo.

Přiznal však, že svůj letitý zlozvyk - pití tvrdého alkoholu - neomezil na úroveň výjimečných příležitostí.

Reportér mu v rozhovoru připomněl situaci z úterní návštěvy na výstavě Země živitelka, kde si Miloš Zeman připíjel s ostatními slivovicí, a zeptal se, zda šlo o ojedinělý prohřešek.

„Není to ojedinělý prohřešek,” odpověděl prezident. „Člověk si má vychutnávat přirozené radosti života - a já vzhledem ke svému věku už tolik jiných přirozených radostí nemám,” doplnil.

Prezident však zopakoval, že se subjektivně cítí dobře, že jeho glykémie podle lékařů ustupuje a že jediná věc, která ho stále trápí, je neuropatie dolních končetin. Ta má podle něho za následek občasné drobné úrazy, jako je nakopnutý palec.

Video: Prezident a jeho zdraví na Zemi živitelce

Zdravotní stav prezidenta je výborný, je to jen problém novinářů, říká mluvčí.Video: Jaroslav Gavenda

Babiš a sociální demokracie

Prezident kromě svého zdraví komentoval v rozhovoru nadcházející volby a vyšetřování jejich favorita Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo.

Miloš Zeman řekl, že Babiše by v případě vítězství jmenoval premiérem, i kdyby byl v tu chvíli trestně stíhán. „Když občané neuvěří (že je skutečně vinen - pozn. redakce) a ve svobodných volbách se rozhodnou, jak se rozhodnou, člověk nastupuje do politické funkce," uvedl.

Na přímou otázku však zcela odmítl, že by v případě pokračování případu udělil Babišovi milost.

Stejně k samotné kauze zopakoval, že z jeho pohledu jde o policejní provokaci, protože žádost o Babišovo vydání k trestnímu stíhání předložila policie těsně před volbami. Nebude však prý kvůli tomu svolávat Bezpečnostní radu státu ani se neobrátí na BIS, jak mu doporučil ministr vnitra Milan Chovanec.

Za nejlepší povolební koalicí by pak bylo z prezidentova pohledu „v té celkové politické mizérii” spojení sociálních demokratů a hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované