Hlavní obsah

Zeman má problém s játry, souvisí to s jeho životním stylem, prozradil Klaus

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Hradní kancléř Vratislav Mynář popřel spekulace, že se zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana výrazně zhoršil. Václav Klaus ale řekl, že má Zeman vážné zdravotní problémy, které souvisí s játry.

Článek

V průběhu noci na středu se objevily i zprávy, že prezident zemřel. „Jsou to nesmysly. Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ uvedl ve středu ráno pro Frekvenci 1 kancléř.

Bývalý prezident Václav Klaus, který Zemana při hospitalizaci v ÚVN v září navštívil, dnes rádiu Impuls řekl, že prezidentovi „není do skoku“. „Že má určitě vážné zdravotní problémy a že s jeho stylem života, s tou skleničkou na straně jedné a s tou cigaretkou na straně druhé, že to určitě souvisí, to, myslím, ví každý malé dítě,“ řekl Klaus.

Zároveň v souvislosti s blížícím se povolebním vyjednávání a se jmenováním nové vlády vyjádřil názor, že při svém „jaterním problému“ má Zeman stále schopnost zdravého racionálního úsudku.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se prezident v úterý věnoval přípravám oslav 28. října. „V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ uvedl Ovčáček.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde Zeman v září strávil osm dní, pro Seznam Zprávy uvedla, že prezident není v současnosti ani hospitalizován. „Pokud by došlo k hospitalizaci pana prezidenta v ÚVN, informovali bychom o této skutečnosti,“ uvedla Jitka Zinke.

Premiér Andrej Babiš, který je aktuálně na pracovní cestě ve Slovinsku, hovořil s ředitelem ÚVN. Podle svých slov byl ubezpečen, že Zeman je v pořádku. Dle premiéra není v pořádku zpochybňovat prezidentovu schopnost vykonávat úřad.

„Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl Babiš.

Ředitel vojenské nemocnice Miroslav Zavoral přijel za prezidentem do Lán v pondělí. Podle nemocnice šlo o předem dohodnutou návštěvu. Podle informací Seznam Zpráv ředitel doporučoval, aby byl prezident znovu hospitalizován. Nemocnice bližší informace nechce uvádět.

Zprávy o tom, že se Zemanův zdravotní stav výrazně zhoršil, se mezi politiky a na sociálních sítích šířily už během úterý. Večer přijeli první novináři před bránu lánského zámku, kde Zeman dlouhodobě pobývá. Žádný oficiální komentář pro média ale Hrad neposkytl.

Foto: Seznam Zprávy

Novináři čekali na informace o zdravotním stavu prezidenta u brány lánského zámku. Mluvčí Hradu ale komentář poskytl pouze přes sociální sítě.

Informační vakuum ohledně zdravotního stavu prezidenta kritizuje předseda Senátu Miloš Vystrčil. Zvažuje, že se Senát bude oficiálně ptát Hradu na zdravotní stav prezidenta. Podle Vystrčila je to důležité vědět i kvůli úloze prezidenta po volbách.

Reklama

Doporučované