Hlavní obsah

Prezidenta pustíme až za několik týdnů, říká šéf Zemanova konzilia

Foto: Univerzita Karlova

Dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vede konzilium ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že prezident Miloš Zeman je schopen vykonávat základní pracovní funkce spojené s prezidentským úřadem.

Článek

Konzilium svolané kvůli onemocnění prezidenta Miloše Zemana v pátek po poledni konstatovalo, že zdravotní stav hlavy státu se zlepšil.

Lékaři ale zároveň uvedli, že Zemanovo onemocnění – které nespecifikovali – je závažné.

„Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné. Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné, upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo léčebně obtížně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta,“ píše se v prohlášení lékařů, kteří v uplynulých dnech Zemana vyšetřili.

Konzilium vedené dosluhujícím rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou uspořádalo tiskovou konferenci bez možnosti položit dotazy. Rektor ale později poskytl interview pro Seznam Zprávy.

V prohlášení konzilia jste řekl: „Prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem.“ Prezident Miloš Zeman dopoledne prohlásil: „Kroky, které se v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální.“ Není v těchto vyjádřeních rozpor?

Pan prezident se cítí lépe. My tam vidíme, že je potřeba, aby rehabilitace proběhla a nic se neuspěchalo. Pan prezident by měl být v nemocnici, aby se stav nadále vylepšoval. Ještě pár týdnů – dva tři čtyři. Bude záležet na vývoji a na průběhu rekonvalescence.

Soudíte, že prezident je schopen vykonávat alespoň nějaké základní pracovní povinnosti?

Stojíme si za tím, že není naplno schopen pracovat. Je schopen některé úkony a pracovní povinnosti provádět. Vše záleží na něm.

Prezidentův páteční rozhovor podle vás není v konfliktu s tím, co konstatovalo konzilium?

Pan prezident se cítí lépe, vypadal i lépe. Většina lidí nechce být v nemocnici, neznám člověka, který by tam chtěl být. Je to lidská vlastnost. Jako lékaři jsme ale přesvědčení, že další hospitalizace je potřebná, aby se jeho stav nadále lepšil.

Hovořili jste o chronickém onemocnění. Týká se jater?

Je to chronické onemocnění.

Nelze to říci přesně?

Ne.

To si přeje prezident, aby se o tom nemluvilo?

Říkám, že tuto informaci nebudu nikomu sdělovat. Jsem samozřejmě vázán lékařským tajemstvím.

Jaký byl prezident doposud jako pacient? Spolupracoval s lékaři?

Spolupracuje. Léčba probíhá úspěšně, aktivní spolupráce tam je. Výsledkem bylo jeho přeložení z jednotky intenzivní péče.

Jak to teď bude s konziliem dál? Budete prezidenta kontrolovat každý týden?

Určitě ne každý týden. Sejdeme se, kdyby bylo potřeba, nebo až za několik týdnů.

Byly závěry konzilia jednomyslné? Nebo někdo nesouhlasil?

Ano, závěr, který jsem četl, všichni podepsali a odsouhlasili.

Prezident Zeman uvedl, že novou vládu jmenuje v Lánech. Znamená to tedy, že toto jmenování proběhne až zhruba za měsíc po jeho propuštění z nemocnice?

To jsou už spekulace, víc nemám co dodat, vše jsem už řekl.

Reklama

Doporučované