Hlavní obsah

Prezidentem v Libérii bude slavný držitel Zlatého míče

Výsledky druhého kola prezidentských voleb v LibériiVideo: AP

 

Reklama

George Weah se stal v roce 1995 prvním africkým fotbalistou, který zvítězil v anketě o nejlepšího fotbalistu Evropy.

Článek

Druhé kolo prezidentských voleb v Libérii vyhrál podle předběžných výsledků George Weah, někdejší fotbalová hvězda a první africký fotbalista, který získal cenu Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy.

Weah dostal ve druhém kole zhruba 62 procent hlasů a porazil protikandidáta Josepha Boakaie, který průběh voleb zpochybňoval.

Weah se zapojil do prezidentských voleb už potřetí a ve funkci nyní nahradí laureátku Nobelovy ceny za mír a první ženskou hlavu státu na africkém kontinentu Ellen Johnsonovou-Sirleafovou.

„Vítězství George Weaha je vítězstvím pro celou zemi,” citovala agentura Reuters jednoho z jeho stoupenců. „Je to jako když jste nějakou dobu nemocní a pak dostanete správné léky - tak se nyní cítím.”

Volební komise eviduje v druhém kole hlasování účast 56 procent oprávněných voličů, což odpovídá asi 2,2 milionu hlasujících.

Konečné výsledky oznámí komise v pátek, v ulicích už ale započaly oslavy Weahova vítězství. První kolo voleb vyhrál Weah s asi 38 procenty hlasů, Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované