Hlavní obsah

Voliči nejsou idioti, řekl Ringo. Povede Zemanovu stranu do voleb

Prezidentova strana SPO zahajuje kampaň před volbami. Na jaké tváře vsadí?

 

Reklama

Lídrem Strany práv občanů (SPO) se stal přítel prezidenta, umělec František Ringo Čech. Tiskovou konferenci jsme vysílali živě, hostem studia byl šéfreportér Seznamu Jindřich Šídlo.

Článek

Strana, které předsedá agrárník Jan Veleba, oznámila, že si vybrala superlídra. Je jím hudebník a výtvarník František Ringo Čech, kterého o kandidaturu požádal sám Miloš Zeman. Prezident ostatně Čechovi udělil v roce 2015 medaili Za zásluhy.

„Vždycky jsem tvrdil, že se do politiky vrátím, až vlast zavolá. Ale jak víte, vlast jen tak nevolá. Ale zavolal prezident republiky. Miloš Zeman mě požádal, jestli bych se nestal volebním lídrem Strany práv občanů v Praze, s čímž jsem já souhlasil,“ řekl Ringo Čech. Překvapilo ho prý, že je dokonce celorepublikovým superlídrem a čeká teď, co na něj novináři vytáhnou. „Ale - voliči nejsou idioti,“ prohlásil.

Šéf strany Veleba řekl, že pokud jde o ambice, chtěla by strana překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

SPO, která nyní v Poslanecké sněmovně zastoupena není, ale má dva senátory, vznikla v prosinci 2009. V lednu následujícího roku změnila název na Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Předsedou strany byl krátce Miloš Zeman. Po prohraných sněmovních volbách v květnu 2010 ale na post rezignoval. V roce 2013 byl zvolen čestným předsedou. V březnu 2014 vypustila strana ze svého názvu slovo zemanovci.

V předčasných volbách v roce 2013 i přes Zemanovu podporu SPO získala jen 1,5 procenta hlasů. Do letošních voleb chtěla strana jít společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, to ale spolupráci odmítlo. Mezi členy SPO je řada spolupracovníků Zemana.

Reklama

Související témata:

Doporučované