Hlavní obsah

Prezidentovi bodyguardi dostali vakcíny. Přej a bude ti přáno, psal Ovčáček

Foto: Facebook Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný schválil přednostní očkování lidí „zajišťujících ochranu prezidenta republiky“.

Článek

Mezi lidmi, kteří se dostali k očkování proti covidu-19 jako jedni z prvních, byli i členové prezidentské ochranky. Na dotaz Seznam Zpráv to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Jedinou věc, kterou jsem schválil já, byla na začátku žádost o vakcinaci několika lidí, kteří zajišťují ochranu prezidenta republiky,“ reagoval ministr zdravotnictví na dotaz, jestli už byla využita legální cesta, jak očkovat určitou skupinu lidí přednostně mimo postupnou vakcinaci tak, jak s ní počítá očkovací strategie. Jan Blatný také dodal, že žádnou jinou žádost neschvaloval.

O které konkrétní lidi jde, ministr neuvedl. Opakovaně se na dotazy novinářů ohrazuje, že v rámci ochrany citlivých osobních informací si konkrétní jména nezjišťuje.

Na přednostní očkování myslí samotná vládní strategie, která popisuje, za jakých okolností a na základě jakých povolení je to možné. O přednostní očkování musí žádat ministr a schvaluje to hlavní hygienička.

V případě žádosti o přednostní očkování od ministra zdravotnictví tak dochází k paradoxní situaci, protože žádá o svolení svoji přímou podřízenou.

V cestě k přednostní vakcíně stojí ještě jedna překážka. „Každá takováto změna prioritních skupin bude moci být provedena pouze za předpokladu dostatečného množství očkovací látky v ČR a za předpokladu, že nebude ohrožena posunem očkování jiná skupina obyvatel,“ stojí v očkovací strategii.

Přej a bude ti přáno

K tématu „předbíhání“ během očkování se v týdnu vyjádřil i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociální síti Twitter, kde vyzývá k tomu, aby se lidé snažili očkované mimo pořadník pochopit, spíše než odsuzovat.

„Každý si musí srovnat se svým svědomím, jak bude postupovat. Jsou určitě lidé, kteří mají závažný důvod. Neodsuzujme šmahem, snažme se spíše pochopit. Přej a bude ti přáno,“ zakončuje příspěvek Jiří Ovčáček.

Sám prezident Miloš Zeman měl být očkovaný podle informací Hradu ve středu 20. ledna v Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

Doporučované