Hlavní obsah

Prezidentovi Chile hrozí odvolání. Sněmovna byla pro, rozhodne Senát

Foto: ČTK

Chilský prezident Sebastián Piñera (ilustrační snímek).

Reklama

Souhlas se zahájením procedury dala těsná většina zákonodárců. Podle řady chilských médií je ale schválení odvolání Piñery v Senátu krajně nepravděpodobné.

Článek

Chilskému prezidentovi Sebastiánu Piñerovi hrozí impeachment, tedy odvolání z úřadu. Začátek procesu kvůli obvinění z nesrovnalostí při prodeji těžební společnosti v úterý schválila většina poslanců dolní komory. Dále věc bude řešit Senát.

Debata před hlasováním poslanců trvala 22 hodin a souhlas se zahájením procedury, která by předčasně ukončila Piňerovo působení v úřadu, nakonec dala těsná většina 78 zákonodárců. Proti jich bylo 67.

Podle řady chilských médií je ale schválení odvolání Piñery v Senátu krajně nepravděpodobné. Ke schválení impeachmentu je třeba dvoutřetinové většiny hlasů. Bylo by jich tak potřeba 29, a opozice jich má pouze 24.

Ve dnech předcházejících hlasování panoval v prezidentském paláci optimismus. Piñera se domníval, že opozice ztratila na síle, napsal web La Tercera. Piñera a jeho právník Jorge Gálvez tak před hlasováním strávili několik hodin přípravou obhajoby a rozhodli se neodvolávat a přejít přímo k jádru rozpravy. Prezident podle chilského média nečekal, že hlasování dopadne v jeho neprospěch.

Volání po impeachmentu proti Piñerovi se v Chile objevilo v říjnu. Debatu tehdy vyvolal opoziční poslanec Jaime Naranjo, a to na základě dokumentů zvaných Pandora Papers, které zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Dokumenty odhalily offshorové transakce zahrnující světové politické a podnikatelské osobnosti.

Novináři poukázali například na to, že prezident mohl zvýšit kupní cenu tím, že měl vliv na rozhodování vlády o vyhlášení přírodní rezervace v místě těžby. Al Jazeera konkrétněji uvádí, že součástí dohody byla kontroverzní klauzule, která část platby podmiňuje tím, že Chile nevytvoří v území činnosti těžební společnosti přírodní rezervaci, jak požadují ekologické skupiny“. Z dokumentů vyplývá, že velká část operace byla provedena na Britských Panenských ostrovech.

Mezi zveřejněnými Pandora Papers byly podle veřejnoprávní televize Televisión Nacional i dokumenty, které zřejmě popisují dohodu z roku 2010 o prodeji dolu Dominga, rozsáhlého projektu na těžbu mědi a železa. V té době byl Piňera, miliardář a podnikatel, v prvním roce svého prvního funkčního období.

Piňera obvinění odmítá

Piňera, kterému začátkem příštího roku skončí prezidentský mandát, tato obvinění odmítl. Už v roce 2017 se projektem Dominga podle něj zabývala prokuratura. Ta podle něj došla k závěru, že se „nestal trestný čin“. Když působil jako prezident, měl z informací, které měl při výkonu své funkce, přímý prospěch pro sebe a svou rodinu,“ řekl ale Naranjo.

Právě poslanec Naranjo v rámci debaty v dolní komoře parlamentu hovořil přibližně 15 hodin. Podle agentury Reuters tak činil ve snaze protáhnout hlasování a umožnit zapojení do jednání jinému zákonodárci, který si odpykával povinnou karanténu kvůli pandemii onemocnění covid-19. Tato snaha byla nakonec úspěšná.

Spor se odehrává v období, které těsně předchází prezidentským a parlamentním volbám. Ty se uskuteční 21. listopadu. V předvolebních průzkumech veřejného mínění vede pravicový kandidát José Antonio Kast před levicovým kandidátem Gabrielem Boricem. Piňera v těchto volbách kandidovat nehodlá.

Jedenasedmdesátiletý Piňera, miliardář a jeden z nejbohatších podnikatelů Chile, byl prezidentem zvolen v roce 2017. Úřad prezidenta předtím zastával i v letech 2010 až 2014. Prezident nesmí během procesu opustit zemi. Pokud soud shledá Piñeru vinným, může skončit ve vězení až na pět let.

Jedná se již o druhý případ pokusu o odvolání chilského prezidenta z úřadu. V zemi se v posledních letech zdvihly protesty proti nerovnostem ve společnosti. Podle webu Al Jazeera si střety s bezpečnostními složkami vyžádaly mnoho mrtvých a tisíce zatčených. Pokus o odvolání Piñery z funkce byl tehdy ale neúspěšný.

Reklama

Doporučované