Hlavní obsah

Mlsné kozy zachránily prezidentskou knihovnu

Foto: Profimedia.cz

Z pronajímání koz se v Kalifornii stává lukrativní byznys.

Reklama

Knihovnu Ronalda Reagana v Kalifornii pomohlo zachránit stádo koz. Areál poblíž Los Angeles ohrožovaly rozsáhlé lesní požáry, které se v posledních týdnech šíří Kalifornií. Plameny se ke kopci s knihovnou přiblížily na pouhých třicet metrů.

Článek

Areál knihovny zachránilo poměrně jednoduché opatření. Hladové pětisethlavé stádo koz spáslo vysoce hořlavý lesní podrost, který rostl okolo komplexu. Oheň se tak neměl jak šířit. Knihovna vypustila zvířata do okolí v květnu tohoto roku právě s cílem zabránit snadnému šíření požárů. Díky tomu tak oheň nepoškodil exponáty, mezi kterými je například kus Berlínské zdi nebo letoun Air Force One.

„Jeden z hasičů říkal, že věří, že přestávka v šíření plamenů jim usnadnila práci," řekla mluvčí knihovny Melissa Gilerová. Kozy knihovně poskytla místní společnost 805 Goats, spást měly celkem třináct akrů země. Jde o další z důkazů, že se z „pronajímání“ koz v Kalifornii stává v posledních letech lukrativní byznys.

Například podnikatel Scott Morris založil svou společnost v listopadu loňského roku a účtuje si tisíc dolarů za každý spasený akr. Se stále častějšími požáry ale poptávka po dobytku převyšuje nabídku. Morris odhaduje, že bude muset svoje stádo minimálně zdvojnásobit. Opatřeními se inspirovaly i další instituce, například Muzeum J. Paula Gettyho ale vsadilo na lidské síly.

Zatímco ve Spojených státech a především v Kalifornii už začíná být nasazování koz jako prevence před šířením požárů běžnou praxí, ve zbytku světa k vidění příliš není. V Evropě už se ale Kalifornií inspirovalo Portugalsko. Země v loňském roce nasadila kromě nových vozů a letadel také desítky čtyřnožců.

Reklama

Související témata:

Doporučované