Hlavní obsah

Prezidentské volby rozdělily Francii vejpůl. Nespokojení voliči zapalovali auta

Macrona volil západ a Paříž, Le Penovou východní regiony. Volby provázely nepokoje.

 

Reklama

Centristu Emmanuela Macrona volil západ a Paříž, krajně pravicovou kandidátku Marine Le Penovou naopak východní regiony.

Článek

První kolo francouzských prezidentských voleb rozdělilo zemi galského kohouta doslova vejpůl. Zatímco Pařížané spolu s obyvateli západních regionů volili centristu Emmanuela Macrona, východní regiony daly přednost nacionalistce Marine Le Penové.

Krajně pravicová Le Penová je populární mezi lidmi průmyslových oblastí, kteří se dosud nevyrovnali s následky ekonomické krize a čelí nejvyšší nezaměstnanosti.

Video: Kdo je Marine Le Penová?

Video: Anita Baselová

Oproti tomu voliči Emmanuela Macrona patří k bohatším Francouzům nebo obyvatelům přímořských oblastí. Ti se dobře vzpamatovávají z ekonomických potíží nebo je ani nepociťují.

Video: Kdo je Emmanuel Macron?

Emmanuel Macron.

Nedělní volby jasně ukázaly pokles důvěry Francouzů k tradičním politickým stranám.

Lidé dali přednost radikálním změnám, po kterých volá Le Penová. Favorit Macron je ale paradoxně reprezentantem právě těch struktur, s nimiž chce Le Penová zatočit. A připomeňme, že Macron je politický nováček, jenž se prezentuje jako muž zdola. A to byla jeho přidaná hodnota, kterou voličům nabídl vedle tradičních struktur.

Má ale jen dva týdny na to, aby představil svá řešení palčivých problémů jako jsou terorismus a imigrace. Jeho sokyně mu hned v pondělí veřejně vyčetla slabinu právě v této oblasti.

„Chci se sejít s Francouzi a zaměřit jejich pozornost na důležitá témata, k nimž patří islámský terorismus. Přinejmenším lze říci, že pan Macron je vůči němu slabý. Máme tady někoho, kdo kandiduje v prezidentských volbách a nemá program na ochranu francouzského lidu před islámským terorismem," prohlásila Le Penová před novináři.

Společenský neklid mezi Francouzi se projevil i mimo volební místnosti. Někteří protestující oblékli kukly a vyrazili do ulic, kde házeli petardy, rozbíjeli výlohy nebo zapalovali auta. Akce se na výzvu antifašistických a protikapitalistických hnutí zúčastnilo několik set lidí. Začali se scházet, už když byly zveřejňovány první odhady výsledků. Jen v Paříži prefektura předvedla bezmála 150 lidí a 29 z nich rovnou zadržela. Mimo hlavní město proběhlo dalších zhruba 40 protestních akcí.

Video: Jaké byly reakce na výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb?

První kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál Emmanuel Macron.Video: Josef Mačí

Reklama

Související témata:

Doporučované