Hlavní obsah

Prezidentský kandidát Michal Horáček komplikuje vánoční uvedení Anděla Páně 2 v České televizi

Textař Michal Horáček se ve filmu Anděl Páně 2 objevuje v malé roli v „nebi plném hvězd" (video: Tomáš Dusil).

 

Reklama

Když si loni na podzim vybral režisér Jiří Strach do malé role archanděla Michaela v novém filmu Anděl Páně 2 textaře Michala Horáčka, netušil, jaká lapálie se z toho nakonec může vyklubat.

Článek

Česká televize jakožto jeden z koproducentů by měla současný filmový hit uváděný v kinech, Anděl Páně 2, vysílat příští rok o Vánocích. Zatím to ale vypadá, že se dostala do pasti se svými vlastními „pravidly předvolebního vysílání v souvislosti s volbou prezidenta“.

Michal Horáček, který od režiséra Jiřího Stracha přijal miniroli archanděla Michaela, se mezitím rozhodl ucházet o post příští hlavy státu. A volba se bude konat hned po Novém roce 2018, tedy krátce po příštích Vánocích.

„Pořady s kandidáty nesmí do vysílání..."

„V době počínající šestnáctým dnem přede dnem volby prezidenta a končící ukončením hlasování nesmějí být do vysílání programů České televize zařazeny pořady a další části vysílání, v nichž účinkují kandidáti na prezidenta republiky,“ zní článek VII. pravidel, která si před minulými volbami určila sama Česká televize.

Režisér Jiří Strach v rozhovoru pro Seznam řekl, že doufá a věří, že Česká televize nebude toto své pravidlo na pohádku Anděl Páně 2 uplatňovat.

„Jestli někdo tuto maličkou roličku, v níž navíc Michal Horáček možná více připomíná Ondřeje Hejmu, bude považovat za něco, co je součástí politické kampaně, tak je hlupák. Já tvrdím, že Anděl Páně je vysoko, opravdu ale vysoko nad jakoukoli politikou,“ říká záměrně klausovskou dikcí režisér Strach a zdůrazňuje, že Horáčkovu epizodní roli „ani náhodou“ z filmu pro televizní uvedení o Vánocích 2017 nevystřihne.

Režisér Jiří Strach při rozhovoru pro Seznam

Před prezidentskými volbami 2013 musela herečka a tehdejší prezidentská kandidátka Táňa Fischerová po jedenadvaceti letech opustit moderování Adventních koncertů. Přitom se koncerty vysílaly ještě v období před šestnáctidenním moratoriem, které si ČT napsala do svých pravidlech.

Mluvčí ČT: „Ještě se nelze vyjádřit"

Možná lapálie s Horáčkovým účinkováním v Andělu Páně 2 se nakonec může vyřešit různým způsobem, včetně toho, že sama ČT svá pravidla změní. Vyjádření tiskové mluvčí ČT Alžběty Plívové pro Seznam zatím nechává otevřené úplně všechny možnosti: „V tuto chvíli nemá Česká televize sestaveno vánoční vysílací schéma na rok 2017, není znám termín dalších prezidentských voleb a Michal Horáček nyní není oficiálním kandidátem podle zákona. Česká televize pravděpodobně opět vydá v souvislosti s prezidentskými volbami pravidla předvolebního a volebního vysílání a bude se jimi řídit, avšak ke konkrétnímu nasazení konkrétních pořadů není možné se v tento moment vyjádřit.“

Článek VII. z interních pravidel České televize pro předvolební vysílání

Pohádku Anděl Páně 2, která měla premiéru 1. prosince, dosud v kině vidělo přes 600 tisíc diváků, a stala se tak jedním z nejnavštěvovanějších filmů roku.

Rozhovor s režisérem Jiřím Strachem, včetně ukázek z filmu, uvidíte na Seznamu na Štědrý den. 

Reklama

Doporučované