Hlavní obsah

Prezidentův přítel Zbytek promluvil o ruském špionovi. Je to výborný kluk, říká

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Blízké vztahy Zdeňka Zbytka a Miloše Zemana dokumentuje i snímek z roku 2013, kdy se účastnili mezinárodní konference Perspektivy rozvoje hospodářské spolupráce ČR s Ruskou federací.

Reklama

Bývalý důstojník socialistické armády Zdeněk Zbytek, dnes podnikatel s kontakty do Ruska, hovoří o svých vztazích s mužem, kvůli němuž bezpečnostní složky chrání pražského primátora a dva starosty městských částí.

Článek

„Ano znám ho, je to výborný kluk.“

Podnikatel Zdeněk Zbytek jako by nemluvil o svém vztahu s čtyřiatřicetiletým mužem, který je podezřelý, že se podílí na přípravě atentátu na tři české regionální politiky.

„Jestli je agent? To je mi jedno, každý diplomat v každé zemi hlásí kontakty, to je normální,“ rozčiluje se Zdeněk Zbytek, blízký přítel českého prezidenta. „Vy si myslíte, že kulturní pracovníci nemusí vše hlásit v Moskvě jako ti čeští diplomaté tady?“ říká Zbytek s odkazem na podezření, že Andrej Viktorovič Končakov je ve skutečnosti ruským špionem.

Kolem jeho známého Končakova totiž krouží v posledních dvou měsících česká kontrarozvědka BIS, protože právě on je ústřední postavou příběhu, kvůli němuž mají dva pražští starostové a primátor hlavního města policejní ochranu.

Seznam Zprávy mapují v posledních týdnech Končakovovy kontakty a ukázalo se, že právě se Zbytkem se vysoký, štíhlý Rus, který řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku, zná velmi dobře.

S Andrejem Viktorovičem Končakovem, jehož zpravodajské služby označují za významného důstojníka FSB (ruské tajné služby) a dnes jej dokonce podezírají, že právě on měl do Česka dopravit smrtící jed na české starosty, se seznámili podle všeho na půdě ruské ambasády v Praze.

Zdeněk Zbytek měl totiž dlouhá léta v pronájmu kanceláře v komplexu budov na pražské Zátorce. Jeho zdejší pronájem skončil až na konci minulého roku v prosinci. Ve stejném komplexu sídlí i Ruské středisko vědy a kultury, které řídí právě Končakov.

„Byl jsem u nich v nájmu 23 let, známe se dobře. Já jsem nezapomněl, kdo nás osvobodil. Organizujeme společně akce,“ přibližuje Zdeněk Zbytek, jinak také bývalý velitel tankové jednotky z éry socialistického Československa.

Ani Končakov blízké vztahy se Zbytkem nezastírá. „Ano, znám ho dobře. Organizujeme společně v prostorách Ruského střediska vědy a kultury (RSVK) pamětní akce pro české a ruské veterány,“ odpovídá na otázku Seznam Zpráv, zda se se Zdeňkem Zbytkem zná.

Na otázku, zda se zná i s prezidentem republiky Milošem Zemanem, už Končakov neodpověděl. Zdeněk Zbytek je blízkým přítelem české hlavy státu a dlouholetým podporovatelem politické strany SPOZ, která Zemanovi pomohla na Hrad.

Zdeněk Zbytek na otázku, zda Končakova seznámil s prezidentem republiky, odpovídá záporně. „Určitě ne. Končakov byl řadový zaměstnanec, teď je pověřen řízením RSVK, pak dostal diplomatický pas. Je to mladý kluk, řídí tady kulturu,“ říká podnikatel.

Ruské středisko vědy a kultury je přitom jednou z významných vlivových ruských federálních agentur, tzv. Rossotrudničestva. Její pracovní náplní je kontakt s lidmi ze Společenství nezávislých států – to je instituce sdružující dřívější ruské satelitní země, které jsou dnes Rusku nakloněny. Vedle toho má na starosti pořádání kulturních a vědeckých akcí. Jeho představitel se tedy může zcela legitimně dostat do bezprostřední blízkosti významných autorit státu.

Otázka na vztahy Zbytek–Končakov–prezident se tedy nabízí. Už v roce 2008 totiž upozornil server Aktuálně.cz, že Zbytka v jeho pronajatých kancelářích navštěvoval Miloš Zeman i se svým tehdejším poradcem Miroslavem Šloufem. Bylo to právě ve stejném komplexu, kde sídlí RSVK.

Končakov však v té době v Česku ještě nepůsobil. V Česku je sice už řadu let, diplomatickou pozici ale zastává teprve druhým rokem.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Seznam Zpráv bez podrobností uvedl: „Pan prezident zmíněného (Končakova, pozn. red.) nezná.“

Miloš Zeman v minulosti hrozbu útoku na české starosty bagatelizoval. „Pobavilo mě, že ten údajný ruský agent měl přijet s ricinem, protože moje malé znalosti chemie říkají, že ricin je jakési projímadlo,“ prohlásil Zeman, když zaměnil jed ricin za ricinový olej.

Reklama

Doporučované