Hlavní obsah

Přežije EET volby? Politici chtějí měnit Babišův trumf a pustí se i do vašich daní

Jak plánují po volbách politici přepsat pravidla EET? Duel mezi Janem Skopečkem (ODS) a Janem Volným (ANO).

 

Reklama

Proč si podnikatelé v Česku už několik let stěžují, že je zdržuje rozsáhlá administrativa a povinnosti stále přibývají? A budou se po volbách znovu přepisovat sazby DPH? Téma dalšího předvolebního Duelu Seznam Zpráv.

Článek

Do studia jsme pozvali ekonomického experta ODS Jana Skopečka a člena rozpočtového výboru Sněmovny za hnutí ANO Jana Volného.

ANO slibuje úlevy z EET, ODS ho chce zrušit

Hnutí ANO ve svém programu píše, že „z povinnosti evidovat tržby vyjmeme fyzické osoby s paušální daní a obratem do pěti set tisíc korun ročně”. Výjimka by se tak mohla vztahovat na prodejce vánočních kaprů, bufety ve školách a dětských táborech a výjimku mají dostat i e-shopy.  ODS od počátku celý projekt kritizuje a vzkazuje, že pokud bude vládnout, EET úplně zruší.

Podle představ ODS by neměl skončit pouze projekt EET, ale i kritizované kontrolní hlášení. Občanští demokraté chtějí celkově počet kontrol ze strany úřadů snížit. ANO ale zavedení kontrolního hlášení hájí a tvrdí, že díky němu stát vybral víc na daních. Obě strany plánují také zeštíhlení státní správy, hnutí ANO by počet resortů snížilo z 16 na 13, stopku by vystavilo například Ministerstvu životního prostředí, které by mělo přejít pod Ministerstvo zemědělství.

Zásah do daní

Obě strany chtějí výrazně zasáhnout i do daňového systému. Měnit sazby DPH se chystají ANO i ODS. Každá ale volí jinou cestu. ODS plánuje sazby ve výši 10 procent  na potraviny a vybrané služby a 19 procent na ostatní zboží. Rovněž hnutí ANO chce snížit sazbu DPH a plánuje přesuny do výhodnějších sazeb pro některé zboží a služby.

Reklama

Doporučované