Hlavní obsah

Přežije Neckermann v Česku krach své britské matky? Jednání se vedou v Německu

Rozhovor s mluvčím Neckermanna Janem Šrámkem.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Krach nejstarší cestovní kanceláře na světě Thomas Cook ještě nutně neznamená konec Neckermanna v Česku, ten teď vyjednává o budoucnosti se svým německým protějškem. Úplné zrušení dovolené se zatím týkalo tří českých klientů.

Článek

Ačkoliv Neckermann je dceřinou společností britské Thomas Cook Group, situace pro české turisty a ty britské je zcela odlišná. 150 tisíc Britů, kterých odcestovalo s cestovní společností Thomas Cook, sváží pronajatá letadla zpět do vlasti. Češi, kteří cestují s Neckermannem, žádné problémy – v ideálním případě – nemusí ani pocítit.

V Británii je totiž společnost Thomas Cook v insolvenci a jednání už převzaly pojišťovny. Zbylých 15 zemí, ve kterých má Thomas Cook své divize, ale doufá, že se na rozdíl od britské matky dokáže před krachem uchránit restrukturalizací – a to je i případ i českého Neckermanna.

„My tady v České republice jsme majetkově provázaní s německým Thomas Cook Touristik. To řešení pro nadcházející provoz tedy hledáme právě ve spojení se zmíněnou společností. Stále věříme v optimistický scénář, vyjednávání probíhají intenzivně a hledání řešení je pro nás prioritou,“ popisuje aktuální situaci v českém Neckermannu mluvčí Jan Šrámek.

Neckermann má v Česku necelou stovku zaměstnanců, kterých se celá situace zatím dotkla tak, že se většina musela přesunou na call centra a být k dispozici klientům na SOS lince. V těchto hodinách je hojně využívaná. Turisté mají nejčastěji problém v hotelích, kde po nich požadují finanční garanci, nebo je v krajních případech odmítají ubytovat. S hotely se momentálně Neckermann snaží vyjednávat ještě před samotným začátkem dovolené.

„Pokud bychom jistotu a garanci od hoteliéra neměli, tak potom individuálně řešíme, jestli hoteliérovi můžeme garanci poskytnou – a pokud ne a to riziko by bylo pro klienta značné, tak přistoupíme ke zrušení zájezdu a klientovi podle obchodních podmínek vyplatíme celou sumu zpět,“ vysvětluje Šrámek.

Zrušení celé dovolené se zatím týkalo tří klientů. Ti, co měli dovolenou už zaplacenou, jinak ve většině případů odletěli, letenky a pobyty za ně totiž cestovní kancelář už uhradila.

Celá situace se dotýká 1100 českých klientů Neckermanna, kteří se nejčastěji nachází ve Středomoří v Turecku, Řecku, ale také v Bulharsku nebo v Dominikánské republice. Vracet se budou v následujících dnech a týdnech podle původně plánované délky jejich dovolené.

Reklama

Doporučované