Hlavní obsah

Přežijí afghánské památky vládu Tálibánu? Archeologové jsou skeptičtí

Svět bez obalu: Přežijí afghánské památky vládu Tálibánu? Archeologové se obávají o jejich osud.Video: RFE/RL

 

Reklama

Celá oblast okolo afghánského města Zarandž má bohatou historii, která sahá až do doby bronzové. Historici i místní obyvatelé ale tvrdí, že pokud stát nebude do památek investovat, řada z nich brzy zmizí.

Článek

„Současná mladá generace musí zachovat naše kulturní dědictví. Tyto památky jsou identitou Afghánistánu – identitou naší vlasti. Hovoří o naší minulost. Pamětihodnosti musí zůstat naším odkazem pro budoucí generace,“ říká jeden z obyvatel provincie.  Na amatérském videu z provincie Hílmand je vidět částečná demolice pevnosti z 19. století. Lidé zde hovoří o tom, že by Tálibán chtěl údajně toto místo využít ke stavbě nové náboženské školy.

Pro řadu z nich to je připomínka toho, jak Tálibán v roce 2001 zničil obrovské sochy Budhy v Bámjánu, které tálibánci považovali za neislámské a mnoho expertů se obává, že by se teď něco podobného mohlo opakovat.

„Velmi se obáváme o archeologická naleziště, protože vůbec nemáme přehled, co se tam najde, co vykopou a co buď zničí, nebo třeba prodají na nelegálním trhu se starožitnostmi,“ uvedl například profesor Peter Stone z univerzity v Newcastlu. Představitelé Tálibánu ale po zveřejnění těchto zpráv uvedli, že byly demoliční práce zastaveny a i v provincii Nímróz zatím rekonstrukční práce na starobylé pevnosti v Zarandži pokračují. „Oddělení informací a kultury v provincii Nímróz pokračuje v rekonstrukci historického místa zvaného pevnost Chegni. Práce tam jsou téměř u konce,“ říká tálibánský úředník Habibullah Elham. Situace v Afghánistánu je ale nadále velmi nejistá a nikdo neví, jestli tuto nejistotu přežijí i afghánské památky.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované