Hlavní obsah

Přežil zemětřesení na Haiti, teď studuje medicínu v Praze. Neuvěřitelný příběh muže, který chce být ministrem

Rozhovor s mužem, který přežil zemětřesení na Haiti a teď si v ČR plní svůj sen.

 

Reklama

V lednu uplynulo osm let od ničivého zemětřesení na Haiti, které v zemi zabilo na 300 tisíc lidí a zdevastovalo celá města. „Pro mě je to jako včera, na ten den nikdy nezapomenu,” tvrdí Lyonel Badette, který katastrofu přežil.

Článek

„Když jsem šel po ulici, byl to obraz zkázy. Všude byli zranění, kteří volali o pomoc. Je to nezapomenutelný okamžik v mém životě, stejně jako v životech všech Haiťanů,” vzpomíná na první okamžiky těsně po zemětřesení. V té době zrovna pracoval jako učitel angličtiny a po tragédii se připojil k týmu Lékařů bez hranic, kteří tu měli misi v Leogane.

Právě tohle město bylo epicentrem celého zemětřesení a z 80 procent bylo zničené. Badette během zemětřesení ztratil mnoho přátel. „Na jednoho nikdy nezapomenu. Volal mi den před tragédií s tím, že se mnou chce mluvit. Řekl jsem mu, že mu zavolám později, a to bylo naposledy, co jsem ho slyšel. Už jsem se mu nedovolal,” tvrdí jednatřicetiletý otec dvou dětí, který aktuálně v Praze studuje medicínu.

Práci doktorů začal obdivovat během mise Lékařů bez hranic, kde pracoval jako tlumočník pro tamní pacienty. Mohl se tak zblízka podívat i na různé výkony a začal snít o tom, stát se sám lékařem. Teď už čtyři roky studuje na 1. lékařské fakultě UK v Praze a má sen stát se ministrem zdravotnictví. „Chci se vrátit na Haiti a pomáhat své zemi v rozvoji,” tvrdí Badette, jehož příběh popsal ve své knize Mise Haiti český lékař Tomáš Šebek, který mu pomáhá i finančně.

Jak se mu žije v Praze a co tady pro něj byl kulturní šok? Co je podle něj největším problémem na Haiti? A jak vzpomíná na celé zemětřesení? Podívejte se na rozhovor ve videu v článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované