Hlavní obsah

Přežili ebolu a ošetřují děti. Vyléčení mají imunitu a nemusí nosit strašidelné obleky

V Kongu je už 10. epidemie eboly. O nakažené děti se starají vyléčení pacienti s imunitou.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Kongo hlásí od srpna minulého roku více než 1 200 nakažených. Nejnáchylnější k nemoci jsou děti. O ty se starají zejména ti, kteří virus přežili a nyní mají imunitu. Ve sterilním prostředí a mezi doktory oblečenými ve speciálních oblecích jsou pro nemocné děti jediným lidským kontaktem.

Článek

Třetina z nakažených krvácivou horečkou ebolou jsou děti. Podle Světové zdravotnické organizace od srpna 2018 zemřelo v Kongu více než 760 lidí, z toho 248 z nich byly právě děti.

Zdravotníci ve speciálních centrech, kde ebolu léčí, se musí důkladně chránit proti nákaze, ebola se přenáší velmi snadno. Nosí ochranné skafandry, masky přes obličej, gumové boty, brýle a rukavice. Pro děti jsou však tyto obleky mnohdy strašidelné. Ošetřovat je tak chodí ti, kteří nákazu ebolou přežili a mají imunitu.

Pro děti je to velká psychická pomoc, hlavně proto, že k nim nesmí vlastní rodiče. Pomocníci s imunitou jim zprostředkovávají jediný lidský kontakt v neosobním prostředí nemocnice, hrají si s nimi a mazlí se s těmi nejmenšími.

Pro Demokratickou republiku Kongo je to již desátá epidemie smrtícího viru. Aktuálně nemocnice hlásí celkově na 1 200 nakažených a téměř 800 obětí od léta minulého roku. Podle konžských úřadů se jedná o vůbec nejhorší úder eboly v historii země.

Reklama

Související témata:

Doporučované