Hlavní obsah

Přeživší děti z Terezína se po letech sešly na Staroměstském náměstí, aby obnovily legendární fotografii z roku 1945

Příští rok se pamětníci na Staroměstském náměstí sejdou znovu, aby oslavili výročí 75 let od zachycené fotografie.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Před 74 lety se skupina dětí sešla na Staroměstském náměstí, aby se vyfotografovaly poté, co přežily hrůzné zážitky z koncentračního tábora. Nyní se zde přeživší pamětníci a příbuzní setkali a vyfotografovali znovu.

Článek

V roce 1945 zachytil fotoaparát skupinu 300 dětí. Před památník Jana Husa na Staroměstském náměstí si stouply poté, co byly osvobozeni z koncentračního tábora Terezín.

Následně odjely děti do národního parku Lake District (Jezerní oblast) ve velké Británii, aby se zotavily. Po světě je těchto 300 dětí známo jako „Windermerovi kluci“, ačkoliv mezi nimi byly i dívky. Událost připomněl britský Daily Mail.

Po čtyřiasedmdesáti letech se posledních deset přeživších pamětníků sebralo a obvolalo příbuzné, aby se památná fotografie zachytila v novém složení. Okolo 200 dětí a vnoučat přeživších přiletělo nyní z různých koutů světa, aby svým předkům vzdaly úctu.

Trevor Avery, ředitel projektu Lake District Holocaust, fotku označil za ikonickou: „Tato fotka je ikonická. Je to začátek jejich času stráveného ve Windermere. Zažily peklo na zemi a tady pak přišly do Wordsworthova ráje. Bylo to mimořádné. Bylo to neuvěřitelně dojemné stát před památníkem na Staroměstském náměstí. Nejdojemnější částí bylo, když skupina začala zpívat v hebrejštině a jidiš písně, které by zpívali jejich matky a otcové. Byl to nejvíce raněný a nádherný zpěv, který se kdy nesl Staroměstským náměstím. Šel mi z toho mráz po zádech.”

Přeživším při příjezdu do Británie bylo mezi třemi a sedmnácti lety. Většina z nich se po rekonvalescenci v Británii rozprchla do Ameriky, Kanady či Izraele a už nezůstala ve vzájemném kontaktu. Příští rok mají v plánu se sejít u památníku na Staroměstském náměstí znovu, aby oslavili výročí 75 let od zachycené fotografie.

Reklama

Doporučované