Hlavní obsah

Přeživší položili květiny k popravčí zdi v Osvětimi, 72 let od osvobození

Uctění památky obětem holokaustu při příležitosti 72. výročí osvobození Osvětimi.

 

Reklama

Na památku obětí holokaustu si vzali pruhované šátky symbolizující úbory osvětimských vězňů.

Článek

Desítky lidí, kteří přežili nacistický vyhlazovací tábor Osvětim, se sešly v této bývalé „továrně na smrt" na jihu Polska a uctily miliony obětí hitlerovského režimu. Připomněli si tak 72. výročí osvobození Osvětimi, v jehož rámci se konaly akce i jinde v Evropě a Izraeli.

Přeživší si na památku zavražděných vzali pruhované šátky symbolizující úbory, které vězni v Osvětimi museli nosit. Do tábora vstoupili přes nechvalně známou bránu s nápisem Práce osvobozuje (Arbeit Macht Frei). Společně pak došli k popravčí zdi, u které položili věnce a květiny, zapálili svíčky a pomodlili se.

„Dokud budu žít, nepřestanu sem chodit," řekla podle agentury AP Polka Janina Malecová, jejíž rodiče u zdi nacisté zavraždili. Většina z přeživších, kteří se připomínky osvobození zúčastnili, byli v roce 1945 ještě děti, nyní - o 72 let později - jde tedy o jednu z posledních příležitostí se sejít a uctít památku zavražděných v tak hojném počtu.

Od roku 2005 se 27. leden, kdy sovětská armáda v roce 1945 Osvětim osvobodila, celosvětově připomíná jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu. V Osvětimi zahynulo nejčastěji v plynových komorách více než 1,1 milionu lidí, většinou Židů. Celkově přišlo během holokaustu o život téměř šest milionů Židů.

Nenávist přetrvává, říká izraelský premiér

„My, co jsme byli zachráněni, nechceme, aby naše minulost byla budoucností našich dětí,” prohlásil jeden z přeživších Roman Kent. „Na Židy se znovu v evropských zemích útočí jen proto, že jsou to Židé. Znovu se malí kluci bojí nosit své jarmulky v ulicích Paříže, Budapešti, Londýna i Berlína,” řekl shromážděným prezident Světového židovského kongresu Ronald S. Lauder.

Izraelský premiér Netanjahu se bojí vzestupu antisemitismu, největší nebezpečí podle něj představuje pro Židy hrozba ze strany Íránu. „Když vzpomínáme na oběti a tento zločin, nesmíme nikdy zapomenout na naši hroznou tragédii: přetrvávající nenávist k židovskému národu," prohlásil v Jeruzalémě Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované