Hlavní obsah

Přeživší v Indonésii pátrají po nezvěstných. Miliony lidí potřebují humanitární pomoc

Zemětřesení v Sulawesi má více než 1400 obětí. Miliony lidí potřebují humanitární pomoc.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Bilance pátečního zemětřesení a přívalové vlny tsunami na indonéském ostrově Sulawesi se zvýšila na více než 1400 mrtvých. Téměř tři miliony lidí potřebují podle singapurských médií humanitární pomoc.

Článek

Počet obětí zemětřesení, které s následující vlnou tsunami zasáhlo v pátek ostrov Sulawesi v Indonésii, dosáhl podle posledních informací mluvčího indonéského úřadu pro řešení katastrof 1407 mrtvých. Živelná katastrofa má v nejnovější bilanci na svědomí 2 500 zraněných. Největší otřesy dosahovaly až 7,5 stupně Richterovy škály. Přílivová vlna byla místy vysoká až šest metrů.

„Zatím jsme pohřbili 152 těl. A co víc. Dalších 61 867 obyvatel z města stále nemá střechu nad hlavou. Zatím jsme pro ně zřídili 109 dočasných úkrytů,” uvedl mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Singapurský list The Straits Times dále uvedl, že v nejhůře zasaženém městě Palu, odkud pochází nejvíce obětí, se stále pohřešuje okolo stovky lidí. Mnohdy jde právě o děti, jejichž rodiče při zemětřesení a následující vlně tsunami zemřeli, a pátrají po nich jejich další příbuzní nebo i sousedi a známí.

„Od té doby, co se to stalo, jsem je neviděl. Díval jsem se všude. V táborech pro přeživší i tam, kde je prý naposledy viděli. Nikde po nich není ani stopa. Jeden z knězů mi řekl, že žádné z dětí nepřežilo,” popisuje svoje útrapy spojené s katastrofou Agus, který v Palu ztratil své dcery.

Pod troskami jsou desítky obětí, pomoc nabídlo 25 států

Předpokládá se, že množství mrtvých dále poroste, protože řada těl je stále ukryta pod troskami, především v okrese Sigi a ve čtvrti Balaroa, jež je součástí města Palu a žije v ní také Agus.

Prezident Joko Widodo, který ve středu Palu navštívil, prohlásil, že jen pod sutinami zříceného hotelu Roa Roa je pohřbeno třicet lidí. Po pohřešovaných dál pátrají záchranáři.

Indonésie již odsouhlasila i mezinárodní pomoc. Humanitární podporu jí nabídlo více než 25 zemí. Mimo státy Evropské unie se připojily například i Spojené státy americké, Austrálie nebo Čína.

Lidem se nedostává voda

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) uvedl, že v postižených oblastech potřebuje množství lidí provizorní přístřešky, pitnou vodu, potraviny, palivo a lékařskou pomoc.

„Hlavní problém je voda, protože většina infrastruktury byla poničena,“ řekl mluvčí OSN Farhan Haq.

Ve městě Palu ve středu přistálo sedm nákladních letadel s pomocí. Když do jedné ze čtvrtí města přijelo nákladní auto naložené zásobami, lidé ho vítali hlasitým jásotem, potleskem a vztyčenými palci.

„Jsem tak šťastný. Tři dny jsem nejedl,“ prohlásil třiašedesátiletý místní obyvatel Heruwanto s krabicí instantních nudlí v ruce.

Do odlehlejších oblastí ale zatím žádná pomoc nedorazila. Problém představují mimo jiné stržené mosty a neprůjezdné silnice, které buď zemětřesení rozbilo, nebo je zavalily trosky. Čím dál víc obyvatel se proto uchyluje k rabování obchodů, napsala agentura AP.

Šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto oznámil, že každé nákladní auto s pomocí bude doprovázet jeden ozbrojený voják a jeden ozbrojený policista. Vojáci budou vysláni také k ostraze tržišť, letišť a skladišť paliva.

Singapurská média píší o 2,6 milionu lidí, kteří na indonéském ostrově Sulawesi potřebují humanitární pomoc.

Reklama

Doporučované