Hlavní obsah

Při atentátu na severu Sýrie zemřelo 18 lidí včetně čtyř amerických vojáků

Atentátník útočil na restauraci, kde byli američtí vojáci a syrští povstalci.Video: AP, Reuters

 

Reklama

K útoku došlo měsíc poté, co americký prezident Donald Trump oznámil záměr vojáky ze Sýrie stáhnout, protože Islámský stát je tam již poražen.

Článek

Při sebevražedném atentátu na severu Sýrie ve středu zahynulo nejméně 18 lidí, včetně amerických vojáků, informovala DPA. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že mezi oběťmi jsou čtyři američtí vojáci.

Mluvčí koalice, která v Sýrii bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), už dříve potvrdil oběti z řad amerických vojáků, jejich počet ale neuvedl. K atentátu se přihlásil IS.

Atentát se stal jen měsíc poté, co americký prezident Donald Trump bez časového harmonogramu oznámil, že americké vojáky ze Sýrie stáhne. Jako důvod uvedl, že IS je v Sýrii již poražen. Svým oznámením si vysloužil kritiku od některých partnerů v koalici bojující proti IS i od amerických politiků. Kvůli nesouhlasu se stažením amerických jednotek rezignoval americký ministr obrany James Mattis.

Útočník se odpálil u mezinárodně obsazené hlídky ve městě Manbidž, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Agentura Reuters s odvoláním na svědka z místa napsala, že atentátník cílil na restauraci, v níž byli američtí vojáci a místní povstalci, které podporují USA. I na snímcích z místa je vidět zničená budova restaurace.

Město Manbidž leží nedaleko turecké hranice a hlídky tam zajišťuje místní vojenská rada. Působí tam i Američané a v blízkosti města operují také skupiny podporované Tureckem a syrské vládní jednotky.

Reklama

Související témata:

Doporučované