Hlavní obsah

„Podívejte se na tu spoušť.” Ostřelování na východě Ukrajiny zabilo člověka a ničilo domy

Domy ve vesnici Verbivka jsou plné sutin.Video: Reuters

 

Reklama

Při bojích na východě Ukrajiny, sto kilometrů od Luhansku, zemřel civilista. Stalo se tak po ostřelování oblasti, které údajně měli rozpoutat proruští rebelové. O civilní oběti informovala ukrajinská armáda.

Článek

K ostřelování mělo dojít ve stejnou dobu, kdy v hlavním městě Kyjevě probíhaly oslavy dne nezávislosti Ukrajiny. Při této příležitosti do metropole zavítal poradce pro národní bezpečnost Spojených států John Bolton a setkal se s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Podle Boltona je nezbytné vyřešit ukrajinskou krizi. Dodal, že by bylo nebezpečné zachovat nynější situaci jako status quo - tedy anektovaný Krym a východ Ukrajiny, kde Moskva aktivně podporuje separatisty v konfliktu s Kyjevem.

Za dobu trvání zemřelo při konfliktu na východě Ukrajiny více než 10 000 lidí.

V oblasti pátečních nepokojů zůstalo kromě jedné civilní oběti i několik zničených domů. Na záběrech z vesnice Verbivka jsou zachyceni místní obyvatelé, jak ve svých domech uklízí sutiny a opravují rozbitá okna.

„Kredenc je naprosto zničená, křišťál… Do kyblíku sbírám střepy. Podívejte se na zdi, na sklo, podívejte se na okna. Koberec je zničený,” popisuje obyvatelka Verbivky Marija spoušť, která po ostřelování zůstala v jejím domě.

Reklama

Související témata:

Doporučované