Hlavní obsah

Při bombardování jemenského přístavu Hudajdá zemřelo nejméně 20 lidí

Foto: Profimedia.cz

V Jemenu od roku 2014 zemřelo při ozbrojeném konfliktu na 10 tisíc lidí.

Reklama

Více než dvacet lidí zemřelo při bombardování jemenského přístavu Hudajdá. Další desítky lidí utrpěly zranění. Podle agentury Reuters za náletem stojí koalice států v čele se Saúdskou Arábií.

Článek

Přes 20 mrtvých a několik desítek zraněných si vyžádalo čtvrteční bombardování jemenského přístavu Hudajdá. Nálety zasáhly oblast, kde leží hlavní městská nemocnice a rušný rybí trh, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní zdravotníky. Nálet podle agentury podnikla koalice vedená Saúdskou Arábií, která od roku 2015 pomáhá jemenské mezinárodně uznávané vládě v boji proti povstalcům.

„Počet mrtvých při dvou náletech stoupl na 20,“ řekl agentuře AFP telefonicky z místa jeden z lékařů. Zraněných je podle AFP na šest desítek. Agentura Reuters uvedla, že obětí je 26 a zraněných 35.

Přístav Hudajdá je hlavní vstupní branou pro zásobování země, která je na pokraji hladomoru. Hudajdá čelí ofenzivě provládních sil od 13. června. V rukou šíitských povstalců je město i přístav od roku 2014.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští povstalci podporovaní Íránem a vláda prezidenta Abdara Mansúra Hádího, kterou podporuje mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií. Boje vypukly v roce 2014 a od té doby připravily o život na 10 tisíc lidí.

Z domovů uprchly kvůli válce v Jemenu tři miliony lidí a zemi sužuje jedna z nejhorších humanitárních krizí na světě. Podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci více než 22 milionů z 27 milionů Jemenců, z nichž mnozí se potýkají s podvýživou a také s cholerou a dalšími nemocemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované