Hlavní obsah

Při brexitu bez dohody Británie neprodleně zruší volný pohyb osob. Další postup může určit dnešní hlasování

V případě tvrdého brexitu Velká Británie zruší volný pohyb osob, situaci komentuje Jiří Hošek.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Britské ministerstvo vnitra v pondělí zveřejnilo plán, podle nějž vláda v případě odchodu z Evropské unie bez dohody neprodleně ukončí pravidla volného pohybu osob pro občany zbývajících unijních zemí.

Článek

Zákaz se bude vztahovat na Švýcarsko a státy Evropského hospodářského prostoru (EHP), který kromě zemí EU tvoří také Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Pro přechodné období budou lidé z EHP a Švýcarska spolu se svými rodinnými příslušníky moci jezdit do Spojeného království na návštěvy a za účelem studia nebo práce ve stejném režimu jako dosud.

Pro pobyty delší než tři měsíce si však občané dotčených států už budou muset zažádat o přechodný pobyt. V případě, že budou chtít v Británii zůstat déle než tři roky, budou muset podat žádost již v rámci nového imigračního systému, který bude spuštěn v roce 2021 a který bude založen na odborné kvalifikaci, sdělilo ministerstvo.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu v roce 2016. Vystoupení Británie je naplánováno na 29. března letošního roku. Britská premiérka Theresa Mayová sice s EU připravila dohodu o podmínkách brexitu, parlament ji však odmítl. Odchod Spojeného království z EU bez jakékoliv dohody je proto stále reálnější variantou.

Mayová dnes britským poslancům před jejich klíčovým večerním hlasováním o dalším postupu v brexitovém procesu řekla, že parlament musí jasně vyjádřit, co si vlastně přeje. Dodala, že to jí umožní vrátit se do Bruselu a Evropské unii předložit návrhy, které by v dolní komoře britského parlamentu usnadnily schválení dohody dojednané s EU.

Hlasování o dodatcích brexitu

Britské poslance v úterý večer čeká hlasování o poslaneckých dodatcích brexitu. Posuzovat se bude nejspíše osm nebo devět dodatků, uvedl šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. Schválením jednoho z nich by se například Dolní sněmovna zavázala k tomu, že Spojené království nesmí opustit Evropskou unii bez dohody, což britská premiérka Theresa Mayová odmítala vyloučit.

Nastat by ale mohl i plán C. „Britští poslanci by přijali podmínečně brexitovou dohodu, kterou nedávno odmítli, s tím, že se Mayová vrátí do Bruselu a vyjedná novou podobu takzvané irské pojistky, nebo ji odmítne jako takovou,” vysvětlil Jiří Hošek.

Sněmovna také může podle dalšího dodatku přimět premiérku k odložení brexitu. Pokud by 26. února nebyla schválena dohoda s EU, britská vláda by musela požádat EU o odložení. Podle Jiřího Hoška by tento dodatek mohl být schválen.

Situace kolem zrušení volného pohybu osob by se podle Jiřího Hoška neměla dramatizovat. „Netýkalo by se to například problémů v dopravě, pokud mají lidé naplánovaný výlet v Londýně nebo nějakém jiném britském městě,” uvedl Hošek.

Reklama

Související témata:

Doporučované