Hlavní obsah

Drastické záběry z Dúmy přiblížily svět válečnému konfliktu. Trump na Twitteru hrozí Rusku, Sýrie se připravuje

Trump na Twitteru napsal, že rakety, které chystají Spojené státy vypálit na Sýrii, budou pěkné, nové a „chytré”.

Reklama

Článek

Americký prezident Donald Trump ve středu vyzval na Twitteru Rusko, aby se připravilo na americký útok na Sýrii. USA ho chystají jako odvetu za události v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů v sobotu syrská armáda použila chemické zbraně a zahynuly desítky lidí. „Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a ‚chytré‘! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,“ tweetoval v odpovědi Trump.

Zatímco USA obviňují Damašek, Rusko tvrdí, že věc je třeba vyšetřit a nasazení chemických bojových prostředků dokázat.

Světová zdravotnická organizace potvrdila, že následky chemických látek, použitých při sobotním útoku na syrské město Dúmá, pocítily stovky lidí. Zemřelo jich nejméně sedmdesát.

Podívejte se na video z Dúmy (obsahuje drastické záběry):

Ošetřování civilních obyvatel Dúmy po zasažení chemickými látkami.Video: Reuters

Světová zdravotnická organizace (WHO) požádala o „neomezený přístup” do města Dúmá, aby mohla monitorovat a prověřovat zprávy partnerských organizací, že při útoku bylo zasaženo 500 osob chemickou látkou, uvedla BBC.

Syrská vláda hned po sobotním útoku popřela, že by vládní vojáci stáli za jakýmkoliv chemickým útokem.

V reakci na útok na Dúmá Spojené státy uvedly, že odveta bude tvrdá. Dnes varovaly letecké společnosti, že raketový útok na Sýrii může následovat v příštích 72 hodinách.

Rusko, které stejně jako Sýrie popírá jakoukoliv vinu či spoluvinu na utrpení obyvatel Dúmy, varovalo, že sestřelí všechny rakety, které zamíří na Sýrii.

Útok na Sýrii má být masivnější

Útok na Sýrii, který plánuje americká administrativa, bude masivnější než loňská odveta za syrský chemický útok na Chán Šajchún. Podle The New York Times se prezident Donald Trump a jeho poradci domnívají, že jenom důrazná ukázka síly odradí syrský režim od dalšího použití chemických bojových prostředků.

Loni za Chán Šajchún bylo z amerických letadlových lodí ve Středozemním moři vypáleno na Sýrii 59 řízených střel. Poškodily letovou dráhu a hangáry na základně Šajrát, odkud podle USA startovaly syrské stroje s chemickými bombami. Škody byly ale rychle odstraněny.

Tentokrát chce Trump masivnější reakci a také Francie je připravena jednat, potvrdí-li se, že v Dúmě byly použity chemické zbraně.

Podle listu The Guardian připadají jako nejpravděpodobnější cíle v úvahu syrské letecké základny a letecký park syrské armády, který tvoří 265 vojenských letadel. Pentagon oznámil, že je připraven navrhnout několik variant útoku.

Rusko: Zaútočíme na základny

Spojené státy musejí počítat s tím, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Řekl to ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin.

Místopředseda branného výboru ruské Státní dumy Andrej Krasov řekl, že Rusko bude považovat útok na Sýrii za válečný zločin.

Zasypkin řekl, že cílem případné obranné akce budou i místa, odkud budou střely odpáleny.

NYT píše, že tentokrát chtějí USA zasáhnout více než jeden cíl a zároveň útočit déle, ne jenom jeden den jako loni. Kromě Francie počítají také s podporou Británie, Saúdské Arábie a Kataru. Trump věnoval část svého úterního programu schůzce s novým bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem a s personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym.

Sýrie se připravuje, vyklízí letiště a základny 

Syrské vládní síly začaly vyklízet hlavní letiště a vojenské letecké základny jako přípravu na možný útok Spojených států. Oznámila to v Londýně exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrské velení se podle agentury AP k informaci SOHR nevyjádřilo. Ministerstvo zahraničí v Damašku v prohlášení označilo americké hrozby za bezohlednost a za důkaz o nedostatku „rozumu a logiky“. Ministerstvo uvedlo, že „není překvapeno bezohlednou eskalací zaviněnou režimem Spojených států, který sponzoroval a dál sponzoruje teroristy v Sýrii“.

Izrael se připravuje na možný konflikt s Íránem

Izrael svolal mimořádnou bezpečnostní schůzi kvůli možnému napadení Sýrií nebo Íránem, jestliže Spojené státy zaútočí na Sýrii. Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua ale podle agentury Reuters nepředpokládá, že by se syrský prezident Bašár Asad pouštěl do přímého konfliktu s Izraelem, jenž má nejlepší armádu v celém regionu.

Izrael nicméně bere v úvahu možné napadení Íránem. Zejména po útoku na syrskou základnu, při kterém zemřelo sedm vojáků. Izrael, jenž byl z útoku obviněn Moskvou a Teheránem, se k útoku nepřihlásil, ale ani nevyvrátil, že ho provedl.

Reklama

Doporučované