Hlavní obsah

Při debatě v USA se budou vypínat mikrofony. Nespravedlivé, zlobí se Trump

Foto: Profimedia.cz

První volební debata mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem v Clevelandu v Ohiu.

Reklama

Americká Komise pro prezidentské debaty rozhodla o změnách pro druhou a poslední prezidentskou debatu mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem. Ve čtvrtek tak budou mít oba účastníci debaty ztlumené mikrofony při projevu toho druhého.

Článek

Rozhodnutí přišlo poté, co se komise v pondělí odpoledne sešla, aby projednala možné změny pravidel ve formátu debaty. Její členové tak rozhodli, že změny jsou nutné kvůli tomu, jak se první debata mezi Bidenem a Trumpem změnila v chaos, kdy prezident často přerušoval bývalého viceprezidenta, píše CNN.

„Zúčastním se (debaty). Jen si myslím, že je to velmi nespravedlivé,“ řekl Trump, když se ho novináři na změny v pondělí zeptali. Nespravedlivé je podle prezidenta i to, že „budeme mít moderátora, který je naprosto zaujatý“. Zdroj blízký komisi řekl CNN, že rozhodnutí o ztlumení mikrofonů bylo jednomyslné, a zdůraznil, že „nejde o změnu pravidel, ale spíše o prosazování dodržování pravidel, na nichž se obě kampaně dohodly“.

„Změna pravidel by vyžadovala zdlouhavá a podle našeho názoru nakonec neproveditelná jednání mezi oběma kampaněmi,“ cituje CNN zdroj.

Přesto změna vyvolala nespokojenost v Trumpově táboře. Ředitel pro komunikaci Trumpovy kampaně Tim Murtaugh podle CNN komisi bez důkazů obvinil, že její rozhodnutí je „pokusem zvýhodnit jejich oblíbeného kandidáta“. Trump je ale podle Murtaugha bez ohledu na změnu stále „odhodlán debatovat s Joem Bidenem“.

„Po diskusích s oběma kampaněmi si uvědomujeme, že ani jedna z nich nemusí být zcela spokojena s dnes oznámenými opatřeními,“ uvádí komise v prohlášení. „Někdo si může myslet, že zachází příliš daleko, a někdo si může myslet, že jsou změny naopak nedostatečné. Jsme si ale jisti, že tyto akce nastolují správnou rovnováhu a že jsou v zájmu amerického lidu, pro který se tyto debaty konají,“ stojí v prohlášení.

V televizní diskusi, která se uskuteční v Nashvillu ve státě Tennessee, bude mít každý kandidát dvě minuty nepřerušovaného času na začátku každého tematického bloku. Každý ze šesti bloků má trvat patnáct minut.

„Jediným, komu bude mikrofon během těchto dvou minut fungovat, bude kandidát, o jehož vyhrazený čas podle pravidel půjde,“ uvedli organizátoři z Komise pro prezidentské debaty.

Po dvouminutovém proslovu každého z kandidátů bude mít debata volný průběh, mikrofony zůstanou zapnuté. Přerušování oponenta se ale bude započítávat do celkového času vyhrazeného každému z účastníků debaty, upozornila komise. Celkem budou Trump s Bidenem debatovat 90 minut.

První prezidentskou debatu před listopadovými volbami, která se konala na konci září, hodnotila americká média jako chaotickou. Prezident Trump v ní svému sokovi i moderátorovi Chrisi Wallaceovi neustále skákal do řeči. Menší část kritiky po duelu sklidil i Biden, který šéfa Bílého domu označil za rasistu, lháře a nejhoršího prezidenta v dějinách.

Druhá debata plánovaná na 15. října se měla uskutečnit prostřednictvím videopřenosu poté, co se Trump nakazil koronavirem. Takový formát ale prezident odmítl a nakonec byl duel zrušen úplně. Trump i Biden vystoupili místo toho v souběžných diskusních pořadech.

Čtvrteční prezidentskou debatu bude moderovat Kristen Welkerová, washingtonská zpravodajka stanice NBC. Trumpova kampaň vyjádřila nespokojenost také nad výběrem témat, o kterých se bude debatovat. Podle ní více vyhovují Bidenovi. Agentura Reuters uvedla, že šéf Bílého domu se chtěl vyhnout především diskusi o pandemii covidu-19, kterou ale podle průzkumů voliči považují za jedno z nejdůležitějších předvolebních témat.

Reklama

Související témata:

Doporučované