Hlavní obsah

Záchranáři vyprostili autobus z příkopu. Při nehodě zahynulo 12 lidí, z toho pět dětí

Záchranářům se ve večerních hodinách podařilo autobus vyprostit z příkopu a postavit na kola.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 12 lidí nepřežilo srážku nákladního auta a autobusu, ke které došlo u Nitry na jihu Slovenska. Dalších 20 lidí utrpělo zranění. Informovalo o tom prezidium hasičského a záchranného sboru (HaZZ). Jde o nejtragičtější dopravní nehodu na Slovensku za poslední roky. Původní zprávy hasičů hovořily o 13 obětech. Většina zraněných je ve stabilizovaném stavu.

Článek

Na místě události zasahuje téměř 30 hasičů z Nitry, ze Zlatých Moraviec a ze Selence. Kromě hasičů byli na místo vysláni také záchranáři včetně vrtulníku. Zásah komplikuje špatné počasí.

Původní zprávy hasičů hovořily o 13 obětech, aktualizovaná informace uvádí 12 mrtvých. Podle slovenské policie je mezi oběťmi i pět dětí. Slovenský web Aktuality.sk uvádí, že kolize se týkala školního autobusu, který vezl středoškolské studenty.

Záchranáři v podvečer vyprostili havarovaný autobus z příkopu. Počet mrtvých zůstal nezměněný.

Kvůli tragédii přerušil cestu po Kypru slovenský premiér Peter Pellegrini a vrací se ihned domů. Vyslovil se pro vyhlášení státního smutku. Uvedl to těsně před odletem na Slovensko.

Jednou z nejtragičtějších dopravních nehod na Slovensku byla dosud srážka osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko Brezna. Ta si v roce 2009 vyžádala 12 mrtvých a dvě desítky zraněných. Oběti země také uctila státním smutkem.

Nehoda se stala u vesnice Nitrianske Hrnčiarovce na silnici první třídy, kterou policie následně uzavřela. Tato silnice až do otevření nového úseku nedaleké rychlostní silnice R1 v roce 2011 sloužila pro veškerý tranzit od Nitry dál na střední Slovensko. Ministryně vnitra Denisa Saková na místě uvedla, že nákladní auto bylo pravděpodobně přetížené.

Podle serveru Noviny.sk šlo o linkový autobus Nitra–Žirany. Nákladní auto podle webu ztratilo rovnováhu. Počty zraněných i usmrcených se podle hasičů patrně ještě zvýší. Možnou příčinu kolize úřady zatím nezveřejnily.

Na místo podle webu Dnes24.sk směřuje evakuační autobus HaZZ z Trnavy, který zraněným poskytne dočasné útočiště. Na místo byli vysláni i psychologové HaZZ, kteří budou zajišťovat krizovou intervenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované