Hlavní obsah

Nejméně 40 indických policistů zemřelo při bombovém útoku v Kašmíru

Exploze v indickém Kašmíru si vyžádala nejméně 40 mrtvých.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 40 příslušníků indické polovojenské policie ve čtvrtek přišlo o život při bombovém útoku na jejich kolonu na dálnici v indické části Kašmíru. Informovala o tom agentura Reuters. K útoku se přihlásilo militantní povstalecké hnutí Džajše Muhammad, které bojuje proti indické nadvládě. Incident může způsobit zvýšení napětí ve vztazích mezi Indií a Pákistánem.

Článek

Podle jednoho z policejních velitelů bomba explodovala, když kolona dorazila do města Pampore na předměstí Šrínagaru, které je největším městem Kašmíru. Jeden z autobusů byl zcela zničen a nejméně pět vozů výbušnina poškodila. V koloně cestovalo 70 vozů a zhruba 2500 osob. Do oblasti byly ihned povolány armádní posily.

Jeden z místních novinářů Muhammad Júnis dorazil na místo exploze již několik minut po výbuchu. Krev a části těl byly podle něj rozesety na dálnici až do vzdálenosti 100 metrů.

Indie i Pákistán mají pod kontrolou části Kašmíru, obě země si ale nárokují celou tuto oblast. Povstalci tam proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Intenzita útoků i protestů se tam v posledních letech zvýšila a konflikt už si vyžádal téměř 70 000 obětí.

Poslední velký útok na indické vojáky v Kašmíru se stal v roce 2016, kdy ozbrojenci ve městě Uri napadli indický vojenský tábor a zabili 20 armádních příslušníků. Indie tehdy uvedla, že pachatelé přišli z Pákistánu, což vyvolalo napětí mezi Dillí a Islámábádem.

Převážně hinduistická Indie obviňuje muslimský Pákistán z vyzbrojování kašmírských separatistů. Pákistán to odmítá s tím, že pouze nabízí politickou podporu lidem této muslimské oblasti, kterým indická armáda odpírá základní práva.

Reklama

Související témata:

Doporučované